Kanta-Häme

Omaa paikkaa etsimässä

Yritysvierailujen, käytännönharjoitusten, vierailijoiden, testien ja työssä oppimisen kautta Dumela-valmennus auttaa nuoria löytämään oman alan tai koulutuspaikan.

Valmennukseen mukaan päässeille järjestetään ohjelmaa jokaisena arkipäivänä, ja se tuo työttömien arkeen rutiinia ja elämänhallintaa.

Oppia aikuisten maailmasta

Erilasten harjoitusten kautta lisätään myös itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja.

– Nuorille on monesti epäselvää, miten aikuisten maailmassa ollaan ja käyttäydytään. He ovat kokeneet saavansa lisää rohkeutta työhakuun ja työn tekemiseen. Monilla on myös sosiaalisia pelkoja, joten harjoittelemme selviämään niiden kanssa, kouluttaja Maija-Leena Tabell sanoo.

Huhtikuussa alkanut 40 päivän Dumela-valmennus on nyt loppusuoralla. Edellisen koulutuksen jälkeen lähes jokainen nuori lähti opiskelemaan tai sai työpaikan.

Helmikuussa työttömäksi jääneet Marko Kankaanpää, 21, ja Sanna-Mari Saarinen, 24, tulivat kurssille työ- ja elinkeinotoimiston eli entisen työvoimatoimiston suosituksesta.

Kankaanpää haaveilee muusikonurasta, Saarinen sairaanhoitajan ammatista. Molemmat ovat hakeneet opiskelemaan unelma-alaansa, mutta töistä heillä ei ole vielä tietoa.

Oppien ohella uusia ystäviä

Tämän hetkisessä valmennuksessa on mukana 13 nuorta.

– Täällä on ollut todella ihania ihmisiä. Meillä on täällä tosi hyvä yhteishenki, vaikka kaikki olemme erilaisista taustoita ja lähtökohdista, tulemme silti todella hyvin toimeen. Olen saanut paljon uusia ystäviä, Saarinen kuvailee valmennusta.

Saarinen on pitänyt koulutusta hyödyllisenä. Kurssilaisten erilaiset taustat ovat häneen mukaansa otettu huomioon, mutta hän myöntää, että joskus tuttujen asioiden läpikäyminen on ollut hieman puuduttavaa. Molemmat ovat sitä mieltä, että työhakemuksen tekeminen on selkiytynyt.

– Kyllä tämän jälkeen pystyn tekemään persoonallisemman työhakemuksen, ettei tee ihan samanlaista mitä kaikki muut, Saarinen sanoo.

Kankaanpää on hieman epäileväisempi kurssin hyödyllisyydestä. Hänen mielestään kirjoittamista on ollut liikaa.

– Olen minä itsestäni jotain oppinut. Olen tullut avoimemmaksi, Kankaanpää arvio. (HäSa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic