Kanta-Häme

Omaishoidon tuelle tiukemmat kriteerit

Janakkala tiukentaa omaishoidon tuen myöntämisen kriteerejä toukokuun alusta lähtien. Lisäksi nykyisten neljän maksuluokan sijaan tulee kolme maksuluokkaa, ja erityismaksuluokan palkkio pienenee selvästi.

Alin maksuluokka pysyy 381 eurona kuukaudessa ja toiseksi alin 508 eurossa. Kolmas maksuluokka (nykyään 762 euroa) poistetaan kokonaan.

Erityismaksuluokan palkkio on nykyään 1 323 euroa. Sitä kunta alentaa 762 euroon, joka on ministeriön vahvistama minimimäärä.

Ei eri osoitteessa asuvalle

Kriteerejä kiristetään niin, että hoidettavalla täytyy olla aikaisempaa enemmän avun tarvetta. Uusien kriteerien mukaisesti tukea ei yleensä enää makseta omaiselle, joka ei asu samassa osoitteessa hoidettavan kanssa.

Muutosten takia kunta arvioi jokaisen omaishoidettavan ja omaishoitajan tilanteen uudelleen. Arviointi tehdään kotikäynneillä.

Yksi kotikäynti vie aikaa puolestatoista tunnista kolmeen tuntiin. Kotikäynnin tekee palveluohjaaja. Mukana voi olla myös kotiutushoitaja ja kotihoidon sairaanhoitaja.

Budjetissa nyt vähemmän rahaa

Omaishoidon muutokset johtuvat kunnan kireästä taloustilanteesta. Asia sisältyi kunnan talouden tasapainottamisohjelmaan, jonka valtuusto hyväksyi viime kesänä. Tämän vuoden budjetissa omaishoidolle on osoitettu 347 000 euroa eli 50 000 euroa vähemmän kuin viime vuonna.

Tukirahoja on tarkoitus vähentää vielä ensi vuonna 30 000 eurolla.

Perusturvalautakunta päätti tuen myöntämiskriteereistä ja maksuluokkien uudistamisesta torstaina. (HäSa)

Päivän lehti

2.6.2020