Kanta-Häme

Omaishoidontuki ehkä yhdelle luukulle

Hämeenlinnassa aiotaan käydä läpi omaishoidontukeen liittyvien asioiden käsittely, organisointi ja etuudet.

Nykyisin tukiasioista päätetään kahdessa paikassa, sillä ikäihmisten lautakunta hallinnoi vanhusten omaishoitoa kun taas vammaisten omaishoito kuuluu terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnalle (tetola).

– Nyt on tarkoitus selvittää omaishoidontukeen liittyvien asioiden käsittely, organisointi ja etuudet. Tämä tehdään yhdessä tetolan kanssa ja samalla pohditaan, kannattaisiko kaikki omaishoitoon liittyvät asiat hoitaa jatkossa samassa yksikössä ja samoin perustein, sanoo ikäihmisten palvelujen tilaajapäällikkö Leena Harjula.

Hän sanoo, ettei yhden luukun käytäntöön välttämättä päädytä ainakaan automaattisesti, sillä vammaispalveluiden lainsäädäntö ja etuudet poikkeavat ikäihmisille myönnettävistä palveluista.

– Omaishoidontuki on yleensä vain yksi osa isompaa palvelukokonaisuutta, ja siksi on mahdollista päätyä siihenkin, että tuesta päätetään edelleen kahdessa paikassa, Harjula sanoo.

Ikäihmisten lautakunta käsittelee tukiasiaa kokouksessaan tänään keskiviikkona. Se on tullut esille helmikuussa tehdyn valtuustoaloitteen perusteella.

Aloite koski liikuntakortin myöntämistä kaikille omaishoitajille sekä hoitajien kuormittumisen seuraamista.

Tällä hetkellä Hämeenlinnassa omaishoidontuen piirissä on 350 ikäihmistä ja 175 vammaista henkilöä, joiden omaisille maksetaan tukea. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic