Kanta-Häme

Omakotiliitto: ikääntyvien kiinteistöveroa leikattava

Omakotiliiton teettämän selvityksen mukaan ikääntyvät maksavat eniten kiinteistöveroa asuntokunnan tuloihin nähden.

Liitto vaatii, että kiinteistöveroa on leikattava pienituloisilta ja ikääntyviltä. Se edesauttaisi tavoitetta vanhusten asumisesta kotonaan mahdollisimman pitkään.

Pellervon taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan Kiinteistöverotus on suhteellisesti ankarinta pienituloisilla.

Kiinteistöverojen osuus asuntokunnan ansioista on suhteellisesti korkein yli 75-vuotiailla. Määrällisesti eniten kiinteistöveroja maksavat 45–74 -vuotiaat.

– Suurinta taakkaa kantavat ikääntyvät. On selvää, että ikääntyvien kotona-asumisen tukeminen säästää pitkässä juoksussa yhteiskunnan menoja, toiminnanjohtaja Kaija Savolainen Omakotiliitosta toteaa.

Liitto vaatii tehtäväksi tutkimusta, jossa tarkasteltaisiin kiinteistöveron tasapuolisuutta eri asumismuodoissa ympäri Suomen. Liiton mielestä kiinteistöverolta tulee poistaa alaraja, jotta kunnat voisivat periä kiinteistöveroa alle lain nyt salliman alarajan.

– Tilastojen jälkeen on tehty päätöksiä uusista asumiseen vaikuttavista veronkorotuksista, jotka eivät ole selvityksen luvuissa mukana, Kaija Savolainen muistuttaa.

Omakotitalossa asuvalle kiinteistöveron osuus asumiskustannuksista on selvityksen mukaan 20–25 prosenttia.

Omakotitalossa yksinelävän eläkeläisen asumiskustannusten osuus käytettävissä olevista tuloista on lähes 39 prosenttia. Vuonna 2018 sen arvioidaan olevan jopa 42 prosenttia.

Selvityksessä vertailtiin kuuden kaupungin ja koko Suomen kiinteistöverojen määrää ja osuutta omakotiasujien tuloista ikäluokittain. Se perustuu Tilastokeskuksen vuosien 2013–2014 lukuihin.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic