Kanta-Häme

Omakotitalo yhä monen haaveena

Omakotitalo edelleen monen suomalaisen unelma, mutta kerrostaloasumisen suosio kasvaa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Huoneistokeskus tutki jälleen suomalaisten asumisunelmia. Pääkaupunkiseudun vastaajista 54 prosenttia pitää unelma-asuntona omaa osakehuoneistoa, vastaava määrä koko Suomessa on 42 prosenttia.

Suomalaiset eivät enää havittele välttämättä uudisasuntoa, vaan vanha, hyväkuntoinen asunto täyttää unelmat parhaimmillaan jopa 56 prosentilla vastaajista.

Vastaajista 52 prosenttia oli sitä mieltä, että unelma-asunnon tulisi sijaita hyvämaineisella alueella, 25 prosentin mielestä mahdollisesti lähellä nykyistä asuntoa, mutta se ei ole tärkeintä. Sen sijaan hyvät joukkoliikenneyhteydet ja avarat näkymät asunnosta koettiin erittäin tärkeiksi.

Palvelujen, kuten kauppojen, koulujen ja päiväkotien sekä pysäköintitilojen merkitys on olennainen, mutta unelma-asunnon ei tarvitse sijaita kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Luonto lähellä kotia on tärkeämpi kun järvi, meri tai joki.

Olotilaa ja korkeat huoneet

Olohuoneen tilavuus, avaruus ja toimivuus ovat suomalaisille unelmakodissa olennaisia asioita. Tilaa tarvitaan seurusteluun ja yhdessäoloon, mutta keittiön merkitys yhdessäolon tilana on jäänyt olohuoneen varjoon.

Laadukkaita keittiökalusteita ja integroituja laitteita arvostetaan, mutta niiden merkitys ei ole yhtä suuri kuin aiempina vuosina. Takka koetaan edelleen melko tärkeäksi, mutta asuntokohtainen sauna ei ole yhtä tärkeä kuin aiemmissa tutkimuksissa. Normaalia korkeammat huoneet kiinnostavat edelleen.

Ei ylisuuria koteja

Suomalaiset suhtautuvat maltillisesti myös unelma-asuntonsa neliömääriin. Edelleenkään ei haaveilla suurista kodeista, vaan noin 40 prosentin mielestä toivekodin pinta-ala on pääasiassa 40-100 neliötä, maksimissaan 150 neliötä, mutta hyvin harva haaveilee sitä suuremmasta asunnosta. Koska yksinasujien määrä on kasvanut yli miljoonaan, suhteessa tila on kuitenkin suurempi henkilöittäin laskettavien keskiarvojen kautta.

Lämmitysmuodot kiinnostavat yhä enemmän. Kaukolämpö on edelleen suosituin, maalämpö on erittäin vahvassa nousussa, ja sähkölämmityksellä on oma kannattajajoukkonsa.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic