Kanta-Häme

Omakotitalojen rakentaminen romahti

Omakotitaloja rakennetaan tänä vuonna ennätyksellisen vähän. Tänä vuonna Suomeen nousee vain 6000 pienitaloa. Se on poikkeuksellisen vähän, sillä vielä kolme vuotta sitten omakotitaloja rakennettiin puolet enemmän.

– Tämän vuoden luku on tilastointihistoriamme alhaisin. Pahimmillaan 1990-luvun lamavuosina pientaloja aloitettiin vuodessa 6400 eli nyt on sitäkin hiljaisempaa, kertoo Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Rakennusteollisuus julkaisi tuoreimman suhdannekatsauksensa tiistaina. Sen mukaan omakotitalojen tuotanto supistuu tänä vuonna kahdella prosentilla. Ensi vuosikaan ei näytä paremmalta.

– Rakentaminen ei ainakaan kasva, vaan näyttäisi olevan menossa vielä 0,5 prosenttia alaspäin, Pakarinen sanoo.

RT on tilastoinut omakotitalojen rakentamistahtia 23 vuoden ajan. Tähän mennessä huippuvuosi koettiin 2005, jolloin Suomeen nousi 16 400 uutta omakotitaloa.

Finanssikriisin myötä vuonna 2009 lukumäärä painui 8 900:aan, mutta jo seuraavana vuonna rakennettiin jälleen reippaammin eli 12 000 omakotitaloa.

– Nykyinen laskusuhdanne alkoi vuonna 2011. Sen jälkeen on pudotusta tullut joka vuosi, Pakarinen sanoo.

Tonttikauppa vaatimatonta

Rakentamisen laskeva trendi näkyy myös kunnissa, joiden on aiempaa vaikeampi saada tonttejaan kaupaksi.

Kuntaliiton maapolitiikasta vastaava kehittämispäällikkö Matti Holopainen vahvistaa tonttikaupan hiljentyneen.

– Hiipuva suuntaus on jatkunut jo pidempään. Hyvin vaatimattomissa määrissä liikutaan, Holopainen sanoo.

Sekä Holopainen että Pakarinen katsovat omakotitalojen rakentamisen romahtamisen johtuvan yleisen taloustilanteen heikkenemisestä ja siihen liittyvästä epävarmuudesta.

– Ihmiset ovat huolissaan omasta työstään ja mahdollisuuksistaan maksaa rakentamista.

Trendi on joka puolella maata sama, vaikkakin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa tonteille on jonkin verran enemmän kysyntää kuin pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla.

– Helsingin seutu sekä Tampere, Turku, Jyväskylä, Lahti, Oulu ja Kuopio pärjäävät vielä tällä hetkellä paremmin. Eli jos johonkin vielä rakennetaan, niin ehkä sitten sinne, Holopainen sanoo.

Kunnat koettavat vauhdittaa tonttikauppaansa muun muassa antamalla ostajille maksuaikaa.

– Lisäksi pohditaan, olisiko mahdollista myydä vain osa tarjolla olevasta rakennusoikeudesta. Myös vuokraaminen madaltaa kynnystä päästä tonttiin kiinni. (LM-HäSa)

Menot