Kanta-Häme

Oman mielen visuaaleja

Markus Suhosen visuaalisen ilmaisun pohjana ovat lapsuus- ja nuoruusvuosien graffitit. Ne ovat edelleen mukana maalauksissa, joissa limittyvät tägit, mystiset symbolit ja alitajunnasta kumpuavat kuviot voimakkaisiin väreihin ja vetoihin.
 
Kuvat ovat olleet taiteilijalle lapsesta asti tärkeitä. Suhosen piirustukset vaihtuivat kouluikäisenä graffiteihin, ja hän muistaa elävästi kuinka uusi tyylilaji löytyi: hän näki 1980-luvulla unen, jossa kung fu-sotilas patisti spreijaamaan.
 
– Täginä MCD127 edustin graffiteillani tyylillisesti niin sanottua old schoolia, ja hain töilläni kasvukipujen keskellä järjestystä kaaokseen. Tekniikan hioutuessa huomasin yhä enemmän etsiväni aina vain taiteellisempaa ilmaisua graffitien monimerkityksellisessä maailmassa. Mietin, miten teoksen todellisuuteen voi liittää ylimääräisiä muotoja.
 
Graffitit siirtyivät lopulta seinistä kankaalle isän, Alpo Suhosen, kannustuksesta.
 
– Isä on aina ollut kiinnostunut minun harrastuksestani. Sain hänen luvallansa tehdä työn oman huoneeni seinään Kalliossa. Kun muutin Forssaan kymmenisen vuotta sitten, isä antoi eteeni ison kankaan.
 
Työt symboloivat tulevaa
Suhonen yhdistelee töissään öljy- ja akryylivärejä sekä spraymaaleja. Rakennetta ja pintaa hän hakee raaputtamalla yksityiskohtia tai kokeilemalla vaikkapa antiikkilaastilla maalaamista.
 
– Kun otin mukaan pastellit ja öljyvärit, ilmaisuni vapautui ja oma tyyli löytyi. Siihen asti olin aika tavalla hakenut suuntaa ja yritin kehittää voimaa tehdä kuviksi niitä visuaaleja, joita mielessäni näin. Oleellista töissäni on, että ne symboloivat jotain tulevaa.
 
Haasteena on siirtää alitajunnan viestit kankaalle tai levylle. Ajatus kiertää mielessä ja muuttuu sanoiksi ja liikkeeksi. Silloin Suhonen ei voi vielä asettua maalaamaan.
 
– En vielä pysty heräämään, juomaan aamukahvia ja ryhtymään töihin samantien. Minun on etsittävä tarttumapintaa. Kerran se löytyi, kun kävelin Brahen kentällä Kalliossa ja ajauduin muutaman miehen kanssa juttusille. Siitä hetkestä syntyi Monen tihentymä.
 
Samasta syystä töiden valmistuminen voi kestää.
 
– Työ voi levätä lattialla pitkänkin aikaa, ja sitten lopulta taas maalaan sitä.
 
Suhosen teoksia on ollut aiemmin esillä Forssan museossa ja näyttelyissä Galleria F:ssä. (HäSa)
 
 
Virtauksia – Markus Suhosen näyttely Virtauksia Forssan museon Aulagalleriassa 1. helmikuuta asti.