Kanta-Häme

Omannäköistä gospelia

24-vuotiaalla kotiäidillä Ida Boisilla on perhosia vatsassa.

Toukokuun 5. päivänä koittaa vihdoin se päivä, jolloin hän pääsee näyttämään maailmalle, mistä hänet on tehty. Tuolloin julkaistaan hänen uusin – ja nimenomaan täysin hänen itsensä näpeissä ollut – gospelalbuminsa Tarinoita meistä kaikista.

– Tärkeintä on, että se on ensimmäistä kertaa ihan minun oma levyni. Aikaisemmat levyt on tehty hyvin nopeasti, ja kappaleideni sovitukset ovat olleet tuottajien käsialaa, eikä minulla silloin ollut kokemattomuuteni vuoksi rohkeutta sanoa vastaan.

– Uusi levy on tehty tiukasti minun ehdoillani: kaikki sävellykset ja sanoitukset ovat omiani, ja sovitukset on tehty yhteistyössä tuottajien kanssa sellaisina kuin kuuluukin, Janakkalassa asuva Bois vuodattaa.

Takana ovat jo albumit Ida (Päivä, 2006) ja Risteys (Aikamedia, 2009).

Musiikillisuus periytynyt

Ida Boisin musiikilliset juuret johtavat hänen musikaalisiin vanhempiinsa Päivi ja Ismo Valkoniemeen, jotka tunnetaan hyvin Hämeenlinnan seudulla.

He ovat kiertäneet duona esiintymässä ympäri Suomea, esiintyneet lastensa ja ystäviensä kanssa sekä julkaisseet levyjä.

– Menin jo 5-vuotiaana musiikkiopistoon soittamaan pianoa. Kun toiset lapset kirjoittelivat päiväkirjaa, minä kirjoittelin tunteeni paperille lauluiksi, Bois kertoo.

Ratkaiseva hetki muusikkona koitti jo 10-vuotiaana.

– Istuin oikein hienosti pianon ääreen ja esitin vanhemmille ystäväni ja minun välisestä riidasta kertovan kappaleen. Se oli käänteentekevä hetki. Siitä kaikki alkoi, ja itsevarmuus lähti kasvamaan.

Seuraava iso askel tapahtui 13-vuotiaana, kun isä pyysi tytärtään laulamaan säveltämänsä kappaleen Pieni laulu. Laulu päätyi myös levylle, pääsi radiosoittoon, ja sitä soitettiin paljon Radio Deissä.

Vanhempien levyjä kustantanut Päivä kiinnostui myös nuoresta naisesta, joka pääsikin kokeilemaan siipiään.

Skeittihaaveet jäivät

Ida Bois, tuolloin vielä sukunimeltään Valkoniemi, kiersi ympäri Suomea musikaalin kanssa sekä vanhempiensa keikoilla ja teki seurakuntaesiintymisiä.

Musiikki ei kuitenkaan ollut hänen ainoa rakkautensa, vaan 13–14-vuotiaana hän myös aloitti aktiivisen skeittauksen. Jopa niin aktiivisen, että hän sai lukioikäisenä sponsorikseen kansainvälisen vaatemerkin Nikita Clothingin.

– Minulla oli kahden unelman ristiriita: oli skeittihaaveet sekä mahdollisuus tehdä levy. En tiennyt, kumpaan panostaisin.

18-vuotiaana häneltä tuli ulos ensimmäinen, hänen omaa nimeään kantava levynsä Ida.

Skeittikisoissa hän kuitenkin tapasi nykyisen miehensä, Lauri Boisin. Häitä vietettiin, kun Ida oli 20-vuotias. Hän muutti samana kesänä miehensä kanssa opiskelemaan Helsinkiin. Nyt pariskunnalla on kaksi lasta, 1-vuotias Benjamin ja 3-vuotias Sebastian. Nyt elämä on tuonut hämeenlinnalaissyntyisen Ida Boisin Turenkiin.

Lauluja elämästä

Toista levyään Ida Bois pääsi tekemään, kun gospel-yhteye Bass’n’Helenissä solistina toiminut Harri Helenius otti häneen yhteyttä Aikamedian musiikkipäällikön ominaisuudessa.

Heleniukselle oli jäänyt mieleen Ida Valkoniemen radiohitti Pieni laulu. Risteys-albumikin tehtiin nopeasti, sillä Ida Bois odotti juuri tuolloin esikoistaan.

Nyt kolmanteen levyyn on satsattu kunnolla.

– Kaikki osaamiseni kulminoituu tähän levyyn, Ida Bois sanoo.

– En halua kappaleissani pitää mitään saarnoja tai laukoa totuuksia, vaan haluan pukea sanoiksi rakkautta, iloa, surua – sitä, mitä elämässä yleensäkin tapahtuu ja mitä ihmiset kokevat.

Musiikkinsa hän kuvailee olevan ”singer-songwriter-tyylistä radiopoprockia”, jollaista hän itsekin tykkää kuunnella.

– Esikuvani ovat Juha Tapion kaltaiset artistit. Vakaumus näkyy enemmänkin musiikissa kuin sanomassa. Ei uskoa tarvitse vääntää rautalangasta. En halua tuputtaa ihmisille asioita.

Hän myöntää olevansa innoissaan tulevasta albumista.

– Kaikkeni olen antanut. Olo on samalla huojentunut. Nyt voin vain odotella. Muut päättävät, olenko onnistunut. Toivottavasti aitous välittyy.

Osa-aikainen sairaanhoitaja

Koulutukseltaan Ida Bois on sairaanhoitaja. Hän työskentelee osa-aikaisena Samaria-lähetysjärjestössä vetämässä nuorten elämänhallintakursseja.

– Musiikki on minulle niin rakasta, että toivon joskus pystyväni elättämään itseni sillä edes osittain.

Uuden levyn levynjulkistamiskeikoista toinen on Hämeenlinnassa ja toinen Helsingissä. Yksi tämän vuoden pääkonserteista on Finlandia-talossa 16.11., jolloin Ida Bois esiintyy yhdessä Olli Heleniuksen ja yhdysvaltalaisen Harlem Gospel Choirin kanssa.

Bois aikoo kiertää Suomea oman keikkabändinsä kanssa, mutta tehdä myös trubaduuri-keikkoja pianon ja kitaran kera. (HäSa)

Idan Boisin Tarinoita meistä kaikista -levyn julkistamiskeikat Hämeenlinnassa Vapaakirkossa (Sibeliuksenkatu 17) pe 17.5. klo 19 ja Helsingissä la 4.5. klo 19 (Iso Roobertin katu 24). Vapaa pääsy.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic