Kanta-Häme

Omasta firmasta saa varmasti kesätöitä

Yläkoulu- ja lukioikäisten hyvät kesätyöpaikat ovat tunnetusti harvassa. Entäpä jos nuori voisikin työllistää itse itsensä ja siinä samalla saada vielä käytännön oppia yrittämisestä?

Hattulassa tätä yrittää nyt kahdeksan nuorta, jotka starttaavat toivottavasti kiireiseen kesään itsenäisinä yrittäjinä.

Parolan Yhteiskoulun yhdeksännellä luokalla opiskelevan Niko Sellin tavoitteena oli ansaita kesän aikana yrittäjänä noin 300 euroa pesemällä ikkunoita sekä piha- ja maalaustöitä tekemällä. Suunnitelma ei kuitenkaan näytä täysin vastaavan todellisuutta.

– Alunperin ajattelin, että sen verran voisi kesän aikana tienata. Nyt se summa taitaa tulla täyteen jo kevään työharjoitteluviikolla, Sell laskee.

Yrittäjyyskurssista ja sen kautta löytyneistä pätevistä neuvonantajista on ollut aloittavalle yrittäjälle apua esimerkiksi koti- ja maatalousvähennysten kiemuroiden kanssa.

Kannusteraha suoraan yritystoimintaan

Kunnan, Hattulan yrittäjien, 4H-yhdistyksen ja koulun yhteishankkeessa nuorille on järjestetty yrittäjyyskoulutusta ja keväällä alkunsa sai kaikkiaan kahdeksan yritystä, joista osa toimii toiminiminä ja osa paikallisen 4H-yhdistyksen alla ns. 4H-yrityksinä.

Kunta tukee itsensä työllistäviä nuoria maksamalla heille saman kannusterahan, jota maksetaan nuoria palkkaaville yritykselle. Jos yritys täyttää asetetut tavoitteet, odottaa nuorta yrittäjää vielä syksyllä pieni palkkiorahakin.

– Hattulan kunta työllistää kesällä yli sata nuorta 2-3 viikon jaksoissa, mutta silti vähintään saman suuruinen joukko jää ilman töitä, nuorisotyöntekijä Jenni Kostamo kertoo.

Kunnassa odotetaankin nyt jännityksellä tämän ensimmäisen kokeilukesän tuloksia. Jos nuoret pystyvät työllistämään itse itsensä, voi kokeilulle hyvinkin olla luvassa jatkoa.

Monen alan yrittäjää

Nuorten perustamien yritysten toimialat vaihtelevat koti- ja remonttitöistä taiteeseen sekä äänentoistoalan yrityksestä aina maahantuontiin asti.

Lukiossa opiskeleva Lassi Sippola perusti Rare Imports -toiminimellä erilaisia opetuskäyttöön sopivia tarvikkeita maahantuovan yrityksen. Hänen verkkokauppansa hittituotteita ovat olleet kännykän tai tabletin kameraan liitettävät kalansilmälinssit ja mikroskoopit.

– Kouluille hankitaan nykyisin paljon teknisiä laitteita, joista saa pienillä lisäosilla paljon lisähyötyä opetuksessa. Esimerkiksi kameraan liitettävä mikroskooppi sopii hyvin biologian opetukseen ja sen kanssa on helppo liikkua ulkona vaikka muurahaisia kuvaamassa, Lassi Sippola kertoo.

Koulun yrittäjyyskoulutusta hän pitää tärkeänä. Lisäksi kurssin käynyt ”kesäyrittäjä” saa tarvitessaan lisätukea Hattulan yrittäjien ja 4H:n kokeneilta mentoreilta. (HäSa)