Kanta-Häme

Omasta rannasta saa pulittaa – "Ei tarvitse mennä kuin kadun kuivalle puolelle, niin syntyy merkittävä hintaero"

Talo järven rannalla Hämeenlinnan keskustan liepeillä on harvinaista herkkua. Se näkyy hintalapussa.
Timo Heino hoitaa Aulangonjärven kiinteistön myyntiä. Hänen mukaansa kohde on teknisesti hyvässä kunnossa ja sijainti on ainutlaatuinen. Hän uskoo, että kaupat tehdään syksyyn mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen
Timo Heino hoitaa Aulangonjärven kiinteistön myyntiä. Hänen mukaansa kohde on teknisesti hyvässä kunnossa ja sijainti on ainutlaatuinen. Hän uskoo, että kaupat tehdään syksyyn mennessä. Kuva: Pekka Rautiainen

Aulangonjärven rannalta, golf-kentän ja Aulangon luonnonsuojelualueen sylistä myydään erikoislaatuista kohdetta: yli 200 neliöistä omakotitaloa 1400 neliön rantatontilla. Hintalappu on 398 000 euroa.

– Tässä ostaa omakotitalon, kesämökin ja rantasaunan samalla kertaa, järven rannalta keskellä kaupunkia. Kohteen lopullinen hinta löytyy kauppakirjasta, toteaa Timo Heino, jonka talon omistava perikunta on valtuuttanut hoitamaan kohteen myynnin.

Heino uskaltaa 40 vuoden kiinteistövälittäjän kokemuksellaan ennustaa, että 1950-luvulla rakennettu ja 1960-luvulla laajennettu talo saa uudet omistajat syksyyn mennessä.

Kohde on ollut myynnissä pari viikkoa ja neuvotteluja ostajaehdokkaiden kanssa on Heinon mukaan jo käyty.

Rantakohteita ei tule myynti joka päivä

Kuinka usein vastaavia järven rannalla olevia omakotitaloja tulee Hämeenlinnan seudulla vuosittain myyntiin?

– Noin viisi kappaletta. Ympärivuotisia mökkejä olisi mahdollisuus myydä. Pitää olla sijainti hyvä ja hinta kohdillaan, vastaa Hämeenlinnan Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Keijo Alén.

Hämeenlinnan Kiinteistömaailman myyntijohtaja Juha Mylläri antaa vastaavaksi määräksi alle kymmenen ja Op Koti Etelä-Hämeen toimitusjohtaja Eine Kuisma-Saario puhuu muutamista kohteista.

Kuisma-Saario kertoo, että kysyntää rantakohteille on, mutta trendi on muuttunut esimerkiksi viiden vuoden takaisesta, jolloin vielä monen suomalaisen unelma oli talo järven rannalla.

– Ostajat harkitsevat tarkkaan, mitä ovat valmiita maksamaan. Ranta nostaa kohteen hintaa ja rahoituksen saanti pankeista on kiristynyt, Kuisma-Saario summaa.

Talo rannalla on unelma, josta on oltava valmis maksamaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Kakkoskoti kaikilla mukavuuksilla

Pellervon juuri julkaistun taloustutkimuksen mukaan puolelle suomalaisista asunnon hinta on ratkaisevin tekijä kotia valitessa.

Neljännes suomalaisista suosii pientaloasumista keskustan liepeillä. 40–60-vuotiailla asuinalueen vehreys on tärkeätä hyvien liikenneyhteyksien ohella.

Nykyisin ihmiset hakevat rantakohdetta usein kakkoskodikseen ja ympärivuotiseen käyttöön. Laatua ja asumismukavuutta arvostetaan.

– Kohteessa on kaikki valmiina, ei tarvitse kuin ajaa auto pihaan, Mylläri kiteyttää.

Kuisma-Saarion mukaan erityisen suosittuja ovat kohteet, jotka sijaitsevat lähellä Hämeenlinnaa, jotta mökkimatkat pysyvät lyhyinä. Vähintään 1980-luvulla rakennetut ja sitä uudemmat järvenrantakohteet herättävät eniten kiinnostusta.

Myllärin mukaan oma ranta voi jopa tuplata kohteen hintapyynnön verrattuna samantasoiseen omakotitaloon kuivalla maalla. Hintaluokaltaan 250 000–500 00 talot voivat hänen mukaansa omarantaisina pompata 450 000–700 000 euroon.

– Ei tarvitse mennä kuin kadun kuivalle puolelle, niin syntyy merkittävä hintaero. Kun järvi näkyy, se on myyntivaltti, Mylläri sanoo.

Myyjän tunteet näkyy hinnassa

Järven rannalla sijaitsevat perintöpaikat pyritään pitämään Kuisma-Saarion mukaan suvun hallussa.

– Omakotitalostatuksella olevia omarantaisia kiinteistöjä tulee harvemmin myyntiin perikunnan kautta. Usein kohteista halutaan luopua ennen perikuntaa. Omistajat ikääntyvät tai elämäntilanne muuttuu, Mylläri lisää.

Alénin mukaan pääkaupunkiseudulla asuva saattaa miettiä liikaa Helsingin hintatasoa asettaessaan pyyntihintatoivettaan Hämeenlinnan kohteelle.

Perintökohteiden hinnoittelua saattaa vaikeuttaa myös myyjän tunteet tilaa kohtaan.

– Valitettavasti tämä ei ole tunnelaji. Erot pyynti- ja ostohinnassa saattavat olla suuria.

Liian korkeissa pyyntihinnoissa myyntiaika helposti lähtee Alénin mukaan laukalle eli kalleimmilla spesiaalikohteilla tämä voi tarkoittaa parin vuoden myyntiaikaa.

Mylläri mukaan suosittuja rantakohteita löytyy myös Hämeenlinnan ulkopuolelta, kuten Hattulasta Vanajaveden rannalta ja Janakkalan Hiidenjoen rannalta.

Kuisma-Saario mainitsee kohteina Hauhon, Rengon ja Lopen mielenkiintoiset vesistöt. Alénin listalla on Vanajavesi ja vastaavat puhtaat ja kalaisat vedet, joista pääsee omalla veneilemään halutessaan kauemmaksi. HÄSA.

Päivän lehti

23.1.2020