fbpx
Kanta-Häme

Omat kuteet mukaan

Katuman asukasyhdistyksen vapaaehtoisvoimin ylläpitämään mattokutomoon mahtuisi vielä halukkaita kutojia. Ongelmana vain on, ettei monikaan tiedä kutomon olemassaolosta.

– Täällä on kahdeksat kangaspuut, mutta vain neljä kutojaa. Mukaan mahtuisi vielä innokkaita kutojia, joita Hämeenlinnassa kuulemma riittää, Armi Havia sanoo, ja sujauttaa sukkulan toisensa perään loimien välistä.

Katumalla ei tarvitse kiirehtiä

Vihreä-valkoinen räsymatto valmistuu pikkuhiljaa, sillä Katumalla kutomiseen saa käyttää juuri niin paljon aikaa kuin sitä tarvitsee.

Havia muutti Hämeenlinnaan pari vuotta sitten Helsingistä, jossa jonot kangaspuille olivat pitkät, ja erityisesti nuorten naisten keskuudessa kutominen oli hyvin suosittua.

– Täällä kutoa saa vapaasti oman aikataulun mukaan, ja neuvoja loimien laittoon tai mattomalleihin saa aina kysyttäessä, Havia vakuuttaa.

Kahdeksat kangaspuut yhdistys on saanut suurilta osin lahjoituksina. Osa on hankittu esimerkiksi kirpputoreilta.

Vanajaveden Opisto luopui matonkudontakursseista tilanpuutteen vuoksi, joten Katuman lisäksi kutomaan pääsee tällä hetkellä ainoastaan Poltinahon seurakuntatalolla.

Muutakin kuin mattoja

Asuintalon kellaritilassa sijaitsevan kutomon sähkö- ja vesilaskun maksaa kaupunki, mutta esimerkiksi siivoamisesta aktiivit huolehtivat itse.

Itse kutominen on maksutonta. Kutoja maksaa itse vain matonkuteet sekä loimista 2–3 euroa metriltä. Aikaisempaa kokemusta kutomisesta ei myöskään tarvita.

Perinteisen räsymaton lisäksi kangaspuilla voi tehdä poppanaliinan tai vaikkapa villaisen shaalin.

– Osa ostaa kuteet valmiina, toiset jatkokäyttävät vanhat pussilakanat ja käytöstä poistetut vaatteet. Oikeaa tapaa ei olekaan. (HäSa)

Katuman mattokutomon avoimet ovet keskiviikkoisin klo 10–12. Katumantie 5 A, kellarikerros.

Menot