Kanta-Häme

Omatoimikirjaston valmistelut jo pitkällä

– Ei kai! Voi harmi.

Vähikkälässä asuva Erika Mantere käväisi ennen vuodenvaihdetta Tervakosken kirjastossa, ja oli pettynyt kuullessaan, että kirjasto muuttuu osin omatoimikirjastoksi.

Mutta mitä enemmän hän kuuli uudenlaisesta palvelusta, sitä myötämielisemmäksi hän tuli. Lopulta hän oli sitä mieltä, että hän tulee käyttämään omatoimikirjastoa – onhan se auki myös iltaisin.

52 tuntia lisää aukioloaikaa

Kirjastovirkailija Hannele Kontio on viime aikoina saanut selvittää monelle kiinnostuneelle asiakkaalle, mitä omatoimikirjasto käytännössä merkitsee.

– Kiinnostusta on ollut. Monet odottavat, että pääsevät viikonloppunakin kirjastoon.

Janakkalan kirjastotoimenjohtaja Matti Karvinen sanoo, että kirjaston aukioloaika lisääntyy radikaalisti. Viikkoon saadaan 52 lisätuntia.

Vielä ei ole lyöty lukkoon päivämäärää, milloin omatoimikirjasto aloittaa. Tavoitteena pidetään tammikuun loppua.

– Aika paljon tehtävää on sitä ennen. Pitää tehdä asennuksia ja testauksia, Karvinen sanoo.

Suurin urakka on siinä, että koko aineisto (vajaat 40 000 nidettä ja levyä) käydään läpi, ja joka kirjaan ja levyyn kiinnitetään RFID-tarra, joka kertoo lainaus- ja palautusautomaatille, mistä teoksesta on kysymys.

Tarrojen liimailua on jo aloiteltu, mutta pääosa työstä tehdään ensi vuonna. Kirjasto saa nuorten työpajalta kolme työntekijää tarroitustyöhön.

Helppokäyttöiset automaatit

Tarra toimii myös varashälyttimenä. Jos porttien ohi yritetään viedä teosta, jota ei ole käytetty lainausautomaatissa, portit hälyttävät.

Matti Karvinen vakuuttaa, että uudet lainaus- ja palautusautomaatit ovat helppokäyttöisiä. Ne tunnistavat RFID-tarran, oli kirja automaatilla missä asennossa tahansa. Ja vaikka tarra on kirjan sisäkannessa, kantta ei tarvitse avata. Kone lukee tarran kannen läpi.

Uudet laitteet ovat vielä kuplamuovin peitossa, mutta kun ne otetaan käyttöön, niitä voi käyttää myös tavallisina lainaus- ja palautusautomaatteina kirjaston normaalina aukioloaikana.

Omatoimikirjaston käyttäjät saavat uudet kirjastokortit, joilla he saavat kirjaston pääoven auki. Omatoimiaikana kävijöiden täytyy muistaa vilauttaa korttia myös pois lähtiessään – muuten järjestelmä olettaa, että asiakas on jäänyt kirjastoon ja hälyttää päivystäjän paikalle.

Mallia ja tukea Jukolasta

Vielä ei tosin ole päätetty, miten päivystysasia hoidetaan. Vaihtoehtona on yksityinen vartiointiliike tai kunnan oma kiinteistöpalvelu.

– Esimerkiksi Hämeenlinnan Jukolan omatoimikirjasto käyttää vartiointiliikettä, Karvinen sanoo.

Hän kehuu, että janakkalalaiset ovat saaneet apua ja tukea Jukolan kirjastolta, jolla on itsepalvelusta jo yli kolmen vuoden kokemus.

– Suomessa on jo yli 50 omatoimikirjastoa. Hämeenlinnassakin niitä on kaksi: Jukolassa ja Hauholla, Karvinen sanoo.

Kontio ja Karvinen vakuuttavat, että kirjastouudistus ei merkitse henkilökohtaisen palvelun loppumista. Ne asiakkaat, jotka haluavat asioida työntekijän kanssa, voivat edelleen tulla kirjastoon varsinaisina aukioloaikoina, jolloin henkilökuntaa on paikalla.

Kontio lupaa myös, että omatoimikirjaston käyttäjät saavat kunnollisen opastuksen.

Tavoitteena säästöt

Tämänkin uudistuksen taustalla ovat Janakkalan säästötavoitteet. On tarkoitus, että Tervakosken kirjaston henkilöstömäärä vähenisi ensi vuonna kahdesta ja puolesta kahteen.

Ihan heti ei säästöjä kuitenkaan saada, sillä omatoimikirjaston perustaminen vaatii rahaa. Matti Karvisen mukaan vuonna 2014 rahaa on kulunut 80 000 euroa. Aluehallintovirasto sentään myönsi 40 000 euron avustuksen uudistusta varten.

– Sitäkin on jo väläytelty, että myös Turenkiin saataisiin omatoimikirjasto. Tosin Turengissa kiinteistöä on vaikeampi hallita. Mutta toivottavasti Tervakosken omatoimikirjasto saa asiakkaita myös Turengista, Karvinen sanoo. (HäSa)