fbpx
Kanta-Häme

Omenasadossa suuria alueellisia eroja

 

Omenasato näyttää tänä vuonna hyvältä, vaikka lajikkeiden väliset erot sadossa ovat tänä vuonna erittäin suuret. 
 
– Tänä kesänä erot vielä korostuvat, vaikka vaihtelut lajikkeiden kesken ovat tyypillisiä.
Satoisuudessa on kyse lajikkeiden ominaisuuksista. Joillakin lajikkeilla sato vaihtelee enemmän kuin toisilla, ja myös omenoiden kypsymisessä on suuria eroja, tuotantopäällikkö Tiina Nyman Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksiköstä sanoo. 
 
Edeltävän kasvukauden lämmin sää vaikuttaa tähän kasvukauteen. 
 
– Jotkut lajikkeet eivät välttämättä tee yhtä hyvää satoa kuin edellisinä kesinä etenkin, kun tänä vuonna alkukesä oli viileä ja sateinen. 
 
Mehiläisten määrä ratkaisee pölytyksen. Tarhattujen mehiläisten lisäksi myös kimalaiset ja muut hyönteiset pölyttävät. 
 
Lajikkeiden väliset erot pölytyksessä ovat suuret. Hyvin pölyttyviä ja myös kotipuutarhureiden suosimia lajikkeita ovat esimerkiksi Valkeakuulas, Antonovka ja erilaiset koristeomenapuulajikkeet. 
 
– Hyvin tärkeää on, että puutarhassa on useampia lajikkeita omenia. Kolmesta puusta ainakin yhden tulisi olla eri lajiketta. Mitä enemmän esimerkiksi naapurustossa on eri omenalajikkeita, sen parempi tilanne on pölytyksen kannalta. 
 
Taudeilla on vaikutusta satoon, mutta taudit paljastavat itsensä yleensä vasta omenien kypsyttyä. Niiden torjuminen on kotioloissa miltei mahdotonta. 
 
– Omenakääriäisen lento alkoi kesäkuussa, mutta sen tuhot näkyvät omeniin kaivettuina käytävinä vasta loppukesästä. Omenarupi alkaa puolestaan vaivata omenia, kun olosuhteet itiöiden itämiselle ovat suotuisat. 
 
Omenarupea edistää merkittävästi sää. Jos omenapuun lehdet ovat märkiä pitempään kuin 18 tuntia vuorokaudessa ja lämpötila on +17 astetta tai enemmän, saastumisvaara on suuri, Nyman sanoo. 
 

Menot