Kanta-Häme

Mitä tehdä ylijäämäomenille? Kokosimme muutamia vinkkejä

Moni tontinomistaja tuskailee parhaillaan runsaan omenasadon kanssa. Kaikilla ei ole aikaa, halua tai osaamista hyödyntää satoa omaan käyttöön.
Ylijäämäomenat on mahdollista toimittaa Karanojalle, josta ne etenevät etanolin valmistuksen raaka-aineeksi. Kuva: Filppula Anja
Ylijäämäomenat voi kerätä ja antaa vaikka metsästysseuroille peuranruoaksi. Arkistokuva: Anja Filppula

1. Mihin ylimääräiset omenat?

Voit kerätä omenoita ämpäriin tai valmiiksi muovipusseihin ja asetttaa ne tonttisi pieleen ”Saa ottaa” -kyltillä varustettuna.

Voit myös kuulutella sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi kuntaryhmissä, että pihaltasi saa maksutta tai pientä maksua vastaan tulla poimimaan omenoita.

Omenoita voi myös tarjota ystäville ja työkavereille.

2. Mihin maahan pudonneet omenat?

Tarjoa puusta pudonneita omenoita paikallisille metsästyseuroille, jotka vievät niitä hirvieläinten ruokintapaikoille. Omenat maistuvat etenkin peuroille.

Näppärää on kerätä omenat maasta suoraan jätesäkkeihin ja sopia nouto kotipihasta.

Omenat voi myös kompostoida.

3. Mitä tehdä muumio-omenoille?

Muumiotauti on lämpimässä ja kosteassa viihtyvä sienitauti, joka aiheuttaa pehmeitä, ruskeita ja mätäneviä laikkuja.

Tauti iskee hedelmään pinnan vioitusten kautta. Tästä syystä muumiotautia esiintyy usein omenaruven vaivaamissa hedelmissä.

Hedelmän pintaan kasvaa vaaleita itiöpesäkkeitä, jotka talvehtivat. Omenapuun pitäminen ilmavana vähentää taudin esiintymistä, eli hoitoleikkauksista on hyvä pitää huolta.

Muumio-omenat kannattaa hävittää taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Omenat voi hävittää esimerkiksi kaivamalla ne syvälle maahan, polttamalla tai kompostoimalla. Tauti-itiöt kuolevat, kun kompostointi jatkuu riittävän pitkään tarpeeksi lämpimissä olosuhteissa.

Maahan pudonneet omenat voi myös peittää jollakin katteella, jolloin vähennetään itiöiden leviämistä ilmassa.

Lähde: viherpeukalot.fi

Kuva: susanna Lähdekorpi
Muumiotauti vaivaa monia omenapuita. Kuva: susanna Lähdekorpi

4. Voiko omenoita pakastaa?

Voi monin eri tavoin, sanovat martat.

Piirakoihin, puuroihin, keittoihin ja kiisseleihin käytettävät omenat voi pakastaa karkeana raasteena tai viipaleina sellaisenaan. Omenat vain kuoritaan ja viipaloidaan tai raastetaan ja pannaan pakasterasioihin tai -pusseihin kertakäyttöannoksina. Viipaleiden päälle/raasteeseen voi ripotella hiukan sokeria ja sitruunamehua ehkäisemään tummumista.

Hedelmäsalaattina tarjottaville omenoille paras säilöntätapa on pakastaa ne sokeriliemessä. Siinä kuoritut omenat viipaloidaan suoraan keitettyyn ja jäähdytettyyn sokeriliemeen, jossa on askorbiinihappoa ½ –1 g ja sokeria 2–5 dl / 1 l vettä.

Omenasosetta voi pakastaa sekä sokeroituna että sokeroimattomana. Iso määrä omenia on helppo tehdä soseeksi pehmittämällä ne ensin höyrymehustimessa ja jauhamalla sitten sosemyllyllä. Pieni määrä omenasosetta syntyy näppärästi mikroaaltouunissa.

Lähde: martat.fi

5. Voiko omenia kuivata?

Helposti. Kätevimmin se onnistuu kasvikuivurilla, joita myydään supermarketeissa ja tavarataloissa muutamalla kympillä.

Huuhtele omenat hyvin, poista siemenkodat ja leikkaa omenat 5 mm paksuiksi viipaleiksi tai renkaiksi. Lado viipaleet kasvikuivuriin. Ne kuivavat 40–50 asteen lämmössä noin 8–10 tunnissa.

Kuivaaminen onnistuu myös huoneenlämmössä, mutta vie silloin useamman päivän. Ripusta omenarenkaat esimerkiksi lankaan kuivumaan ilmavaan paikkaan.

Kolmas vaihtoehto on latoa omenaviipaleet uunipellille ja laittaa ne alle 50-asteiseen kiertoilmauuniin kuivamaan. Jätä uuninluukku hieman raolleen, jotta kosteus pääsee poistumaan. Kuivaa uunissa 3–4 tuntia ja sen jälkeen huoneenlämmössä tai esimerkiksi lattialämmityksen päällä, kunnes omenat ovat rapsahtavan kuivia.

Kuivatut omenaviipaleet maistuvat sellaisenaan välipalana, mutta kokeile tehdä niistä myös omena(jää)teetä.

Kaada kuuma vesi kuivattujen omenaviipaleiden päälle ja jätä tekeytymään yön yli. Valuta aamulla juoma siivilän läpi ja makeuta haluessasi sokerilla tai hunajalla. Tarjoile kylmänä jääpalojen ja pakastettujen marjojen kera tai lämmitä kuumaksi.

Lähde: Kirsti Eskelinen, Omenakirja (Gummerus, 2017)

Omenat voi kuivata vaikka kasvikuivurissa. Kuva: Riikka Happonen

 

6. Miten omenoista saa helposti hilloa?

Netti on täynnä ohjeita omenahillon valmistamiseen uunissa. Herkulliselta kuulostaa sweetfoodomine.fi:n toffeinen omenahillo.

Ainesosat

10 l kattila täyteen omenoita

n. ½ l vettä

1 ½ kg hillosokeria

Valmistus

Pilko omenat kuorineen 10 l kattilaan (ei siemenkotia). Kaada päälle n. ½ l vettä.

Keitä omenat pehmeiksi miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia.

Sekoittele välillä. Aseta sillä välin uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Aja omenat sauvasekoittimella sileäksi ja tasaiseksi massaksi. Lisää sokeri ja sekoita.

Laita kattila uuniin n. 2 tunniksi. Sekoita muutama kerta sinä aikana. Loppua kohden hillo muuttaa väriä kauniin kullankeltaiseksi ja saa toffeemaisen makuvivahteen.

Kaada hillo puhtaisiin purkkeihin. Jäähdytä ja säilytä kylmässä.

7. Entä jos haluan juoda omenani?

Tuoremehua voi tehdä pienestäkin määrästä omenoita. Mehulinko tai -puristin irrottaa nesteen omenoista konevoimin, mehumaija puolestaan höyrystämällä.

Raikkain omenamehu tulee hapokkaita ja makeita omenia sekoittamalla. Vaihtelua saat sekoittamalla omenamehuun myös erilaisia marjoja, kuten marja-aroniaa, pihlajanmarjoja ja herukoita.

Tuoremehu säilyy parhaiten pakastimessa. Voit myös pastöroida mehun säilyväksi. Kuumenna mehun puoleksi minuutiksi 75 asteeseen ennen pullotusta. Pastöroitu mehu säilyy avaamattomana pullossa kuukausia, jopa yli vuoden.

Lähde: Kirsti Eskelinen, Omenakirja (Gummerus, 2017)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic