Kanta-Häme

Isojen teiden varsille röykkiöittäin raahatut omenat houkuttelevat peurat paikalle - pahin kolariaika on vasta edessä

Poikkeuksellisen suuri omenasato on saanut ihmiset viemään omenoita metsään aivan teiden tuntumaan.
Tien pientareille jätetyt hedelmät houkuttelevat peuroja paikalle ja teille ennen kaikkea illan ja aamun hämärissä. Kuva: Pekka Rautiainen
Metsästäjät eivät koskaan laita hedelmiä tien lähelle, vaan kuljettavat ne ainakin kilometrin päähän syvälle metsään. Kuva: Jukka Ylätalo

Paikalliset asukkaat ovat kasanneet omenoita eri puolille Hämeenlinnaa peurojen ruuaksi. Tien pientareille jätetyt hedelmät houkuttelevat peuroja paikalle ja teille ennen kaikkea illan ja aamun hämärissä.

– Tilanne pahenee koko ajan, kun illat pimenevät. Pahin kolariaika on edessä, Hämeenläänin Metsästysseuran puheenjohtaja Mika Laine povaa.

Laine sanoo metsästäjien tarkkailleen omenoiden rahtaamista etenkin kymppitien alkupään metsiin. Tien varressa ei ole hirviaitoja, mutta moottoritien rampilta Syöksynsuuhun on peurojen pelotteeksi laitettu keltainen nauha.

– Juuri sillä kohtaa liikkuu eniten peuroja kymppitiellä. Tuntuu hassulta, että samaan aikaan, kun me yritämme saada vähennettyä valkohäntäpeuroja nimenomaan tien vierestä, tuovat paikalliset asukkaat omenakasoja houkutellakseen peuroja paikalle. Tämä on hyvin ajattelematonta, Laine sanoo.

Omenakasoja on tällä hetkellä kaikkialla. Esimerkiksi Parolassa on omenoita kasattu röykkiöittäin pellolle, josta paikallinen viljelijä kyntää ne maahan.

 

Mika Laine on iloinen, että omenan satokausi alkaa olla jo takanapäin, mutta talvilajikkeet ovat vielä puissa ja korjaamatta.

– En ole koskaan aikaisemmin törmännyt tällaiseen ilmiöön. Omenoita on nyt monissa metsissä, Laine sanoo.

Mikäli omenoita on yhä yli oman tarpeen, kannattaa omenat kerätä vaikka jätesäkkeihin. Mukaan voi pakata myös mädäntyneet omenat.

– Soittakaa tutulle metsästäjälle, niin hän vie omenat metsään. Minulle ei kannata enää soittaa, sillä olen vienyt omenoita metsään jo kymmenen kuormallista, Mika Laine kertoo.

Metsästäjät eivät koskaan laita hedelmiä tien lähelle, vaan kuljettavat ne ainakin kilometrin päähän syvälle metsään. Mädäntyneen omenan tuoksu tuo kyllä peuran kuin peuran paikalle.

– Omena on peurasta vastustamatonta herkkua, sillä metsässähän ei omenoita edes kasva, Mika Laine sanoo. HäSa