Kanta-Häme

Omistajalta ravintolan kasvot

Hämeenlinnan McDonaldsien yrittäjä Jaakko Lindén kannattaa kasvollista johtajuutta ja omistusta. Hänen mielestään global and local (globaali ja paikallinen) sopii hyvin McDonaldsin kaltaiseen kansainväliseen ketjuun.

– Tuntuu, että kasvollinen johtaminen on pörssiyhtiöiden maailmassa katoavaa kansanperinnettä. Olen itse yrittänyt sitä pitää yllä.

Lindén on McDonaldsin franchising-yrittäjä, joka pitää neljää ketjun hampurilaisravintolaa. Ravintoloita oli parhaimmillaan viisi, mutta hän myi Hyvinkään ravintolan vuoden vaihteessa liiketoimintakaupalla pojalleen Ville Lindénille.

Ajatus franchising-yrittämisestä syttyi, kun Lindén tutustui 1980-luvulla Yhdysvalloissa franchising-hotellitoimintaan. Lindén oli tuolloin töissä Cumulus-hotelliketjussa.

– Minun oli myöhemmin helppo sisäistää McDonaldsin franchising-malli.

Lindénistä tuli Salon McDonaldsin franchising-yrittäjä vuonna 1996. Hämeenlinnan kaksi hampurilaisravintolaa siirtyivät hänelle vuonna 2004. Myöhemmin hänestä tuli ravintoloitsija myös Riihimäelle ja Hyvinkäälle.

2000-luvun vaihteen tienoilla Suomeen perustettiin kiivasta tahtia uusia hampurilaisketjuja ja -ravintoloita. Osa ketjuista ja ketjun ravintiloista on nyt lakkautettu. Lindén sanoo, että nyt on uusien ravintoloiden perustamisessa menossa tasainen vaihe.

Niiaus ehkä…kaupan tahtiin

Hänen omilla ravintiloillaan on takanaan kolme erinomaista vuotta, mutta nyt tilanne on muuttumassa.

– Kun muilla on nollakasvua, Salossa on miinusta kahdeksan prosenttia.

Salossa McDonaldsin vakioasiakkaita ovat olleet Nokian matkapuhelintehtaan insinöörit. Tehdas on lakkautettu ja koko kaupunki taloudellisissa vaikeuksissa.

– On puhuttu, että erikoiskaupan myynti niiaa. Nyt myös päivittäistavarakaupan myynti niiaa. Meidän myyntimme on mennyt käsi kädessä ruokakaupan kanssa.

Lindén ei usko, että myynti painuu pakkaselle. Sen sijaan hän odottaa äärimmäisen pientä kasvua.

– Painopiste kehittämisessä tulee olemaan ylläpidossa. Pyritään vahvistamaan nykyisiä liikepaikkoja ja kiinteistöjä. Koko ravintola- ja hotellialan kasvu on varmasti hyvin maltillista.

Äärimmäisen arvokkaana asiana Lindén pitää, että ravintola-ala pääsi ruuan myynnissä samaan arvonlisäveroon kaupan ruuan kanssa. Sen ansiosta hänenkin ravintoloiden tulos kehittyi vielä viime vuonna. Nyt ehdotetaan jopa kaikkien arvonlisäveroprosenttien yhdistämistä.

– Yleinen arvonlisäveroprosentti olisi alalle aika moinen asia. Ei ole kuin niukkuutta jaettavana. Miten se sitten jaetaan, että hiipuminen olisi mahdollisimman vähäistä ja että voitaisiin katsoa tulevaisuuteen, Lindén pohtii.

Kun Jaakko Lindén on tehnyt hotelli- ja ravintoalalla 40 vuotta töitä, hän on hyvin huolissaan yritysten edustusmenojen verovähennysoikeuden poistamisesta. Hän ei usko, että sillä on edes heijastusvaikutuksia hampurilaisravintoloihin. Sen sijaan vaikutus Lapin matkailuun on raju.

Kotimaista…ja paikallista

Lindénin mielestä hampurilaisravintolan vahvuus on, että sitä ei voi siirtää ulkomaille. Toiminta, salaatit ja sämpylätkin ovat kotimaisia.

– Hämeenlinnalaisten on syytä muistaa, että McDonaldsin pakkauksissa on myös paljon hämeenlinnalaista. Huhtamäki valmistaa meille tarjoilupakkauksia.

Lindénin ”epävirallinen tavoite” on siirtyä eläkkeelle kolmen vuoden kuluttua. Hän toivoo, että sukupolvenvaihdos pojalle jatkuu. McDonaldsin franchising-yrittäjänä tapahtuma on kuitenkin epätyypillinen.

– Sukupolvenvaihdos pitäisi tehdä ravintola kerrallaan. Juniorin on kuitenkin täytettävä samat kriteerit kuin kenen tahansa ketjun lisenssinhaltijan.

– McDonalds haluaa varmistaa, että lisenssinhaltija aikoo olla täysipainoisesti liiketoiminnassa.

Jaakko Lindén viettää syntymäpäiväänsä lähipiirin kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020