Kanta-Häme

Omistajat toivovat pistettä Turengin työväentalon sisäilmahuhuille

Turengin työväentalo Janakkalassa on edelleen käyttökelpoinen, vakuuttavat talon sisäilmaselvityksen tekijät.

Talon omistava Janakkalan Sosialidemokraatit on saanut viime aikoina viestejä, että talossa olisi sisäilmaongelmia. Muutamat käyttäjät kertoivat, että työväentalolla ei voi olla, koska siellä tuntuisi olevan hometta. Valitukset alkoivat vuoden vaihteessa.

Työväentalon isäntä Reijo Uhlgren kertoo, että kun huhut sisäilmaongelmista alkoivat levitä, kaksi juhlavarausta peruttiin. Myös yksi harrastajaryhmä on siirtynyt pois tiloista.

– Keskustelin porukan kanssa ja siinä sitten sovittiin, että tutkimus on tehtävä, jotta saadaan asiasta selvyys. Ja nythän se on saatu. Tutkimus tehtiin, jotta talon käyttö jatkuisi. Ennen kaikkea tutkimus käynnistettiin siksi, että jos siellä on ongelmia, niin ne todetaan, mutta jos ei ole, niin saadaan huhuilta siivet poikki, Uhlgren sanoo.

Uhlgrenin mukaan viimeinen niitti tutkimuksen käynnistämiselle oli alakoululuokka, jonka oli määrä työskennellä väistötiloissa työväentalolla, mutta vaihtoi paikkaa sisäilman takia.

Turengin koulun rehtori Pekka Pihko kertoo, että talossa todella käväisi yksi luokka, mutta heidän siirtymisensä pois työväentalosta ei hänen mukaansa johtunut sisäilmasta.

– Työväentalo oli vähän liian erillään, eikä siellä ollut kunnon pihaa välituntialueeksi. Lähempää vapautui parakki, johon luokka pääsi, Pihko selventää.

Työväentalon sisäilmatutkimuksen toteutti LP-Vahinkosaneeraus.

– Soittelin useammalle firmalle ja hakemalla hain. Päädyimme sitten tähän yritykseen ja he tulivat heti, kun sovittiin. Myös kunnan terveystarkastajiin olen ollut yhteydessä, mutta heillä ei ole näitä tutkimusvälineitä. He haistavat nenällä, Uhlgren sanoo.

Talossa tehtiin samalla myös mikrobitutkimus, jolla etsitään mahdollista hometta.

– Teimme mikrobipyyhkäisyn yhdeltä pinnalta. Otimme näytteen salista taulun päältä sellaiselta pinnalta, joka on ollut mahdollisimman kauan putsaamatta ja mahdollisimman pitkään altistuneena. Näytteet lähetimme laboratorioon tutkittaviksi, kosteuskartoittaja Saku Teräväinen kertoo.

Teräväisen mukaan sisäilmatutkimuksen tuloksissa viranomaisten asettamat rajat eivät ylittyneet.

– Mikään ainesosa ei ylittänyt rajoja. Käytännössä pitoisuudet, joita talosta löydettiin, ovat niin pieniä, että ne eivät ylitä missään kohdassa toimenpiderajoja. Näiden näytteenottojen perusteella talo on täysin käyttökelpoinen. Siellä ei näihin rajoihin katsoen ole sisäilmaongelmaa, Teräväinen vakuuttaa.

LP-Vahinkosaneerauksen Hämeenlinnan yksikkö tekee noin kymmenen sisäilmatutkimusta vuodessa. Pääasiassa yritys tekee kosteuskartoituksia ja kosteusvaurioiden korjauksia.

Teräväinen korostaa, että tutkimuksen tulokset ovat erittäin luotettavia, sillä testit ovat tarkkoja.

– Tilaamme aina laboratoriosta näytteenottopaketin. Huijata näissä ei voi. Otamme näytteet annettujen ohjeiden mukaan aina samalla tavalla. Siitä on hyvin tarkat ohjeet.

Reijo Uhlgrenin mukaan asia on nyt yhdistyksen puolesta loppuun käsitelty.

– Näillä näkymin emme teetä uusia tutkimuksia, Uhlgren sanoo. HÄSA

Päivän lehti

25.5.2020