Kanta-Häme

Omituinen otus tuli taloon

Tuulikellon vanhainkodissa oli asukkailla hämmästelemistä viime lauantaina, kun talossa vieraili lauma Suomen karvakaverit ry:n terapiaeläimiä.

Tarkalleen ottaen kyseessä oli vasta joukko kokelaita, jotka kävivät testaamassa soveltuvuuttaan terapiaeläimiksi. Koirien ja kissojen lisäksi noin kymmenen alpakkaa ja laamaa oli mukana kokeilemassa soveltuvuutta vanhainkotivieraaksi. Eläimistä vain yksi reputti kokeen, eikä sekään pahansisuisuuttaan tai muuten huonon käytöksen vuoksi.

– Liukas lattia jännitti yhtä nuorta alpakkaa niin paljon, että se jäätyi, eikä suostunut enää liikkumaan, Ylitalon alpakkatilan emäntä Pirkko Kivikari kertoo.

Ylitalon tilalla on nyt jo seitsemän terapiaeläimeksi hyväksyttyä alpakkaa ja laamaa.

Sylissä kehräävät kissat ja rapsuteltavat koirat ovat monille vanhainkotien asukkaille tuttuja eläimiä ennestään, mutta on alpakoiden etuna terapiatyössä niiden vieraus.

– Ne ovat monille vanhuksille ennestään tuntemattomia eläimiä, joten niistä ei ole välttämättä ennakko-odotuksia eivätkä ne sen vuoksi pelota ketään. Alpakoiden ja laamojen etuna terapiaeläiminä on myös se, että ne haastavat ihmistä hakemalla sinnikkäästi katsekontaktia, Kivikari kertoo.

Terapiaeläimien on todettu ”avaavan” dementian tai muun sairauden vuoksi kuoreensa sulkeutuneita vanhuksia.

– Yksi meidän tilaltamme Ruotsiin lähtenyt eläin vieraili vanhainkodissa. Eräs viisi vuotta hiljaa ollut vanhus oli yllättäen kysynyt, saako sille tarjota ruokaa, Kivikari kertoo.

Jotta eläinvieraiden vaikutus ei jäisi vain yhteen kertaan, tilaisuuksista otetaan kuvia ja vierailuihin palataan myöhemmin.

Pirkko Kivikari vierailee eläintensä kanssa noin kerran kuukaudessa jossain vanhainkodissa tai hoitolaitoksessa Hämeenlinnan seudulla. Hän sanoo huomanneensa, että joskus eläinvieraat ovat hieman liiankin tärkeä tapahtuma vanhuksille.

– Yleensä vanhuksilla on huoneissaan sukulaistensa kuvia. Joidenkin luona ei vieraile ketään, ja olen nähnyt läheisen kuvan sijaan yöpöydällä kehystetyn valokuvan alpakasta. HÄSA

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic