Kanta-Häme

Onko hampaiden kotivalkaisu turvallista?

Internetin kautta tilattavien hampaiden kotivalkaisutuotteiden kirjo on laaja. Tilastoa tuotteiden käytöstä ei ole, mutta iensairauksien erikoishammaslääkäri Antti-Jussi Niskanen veikkaa, että niiden käyttö on lisääntynyt.

Mitä riskejä itse tilatulla valkaisuaineella tehtyyn kotivalkaisuun liittyy?

– Kaikki tuotteet eivät sisällä valkaisussa tarvittavia aineita, karbamidiperoksidia ja vetyperoksidia.

Usein ohjeet ovat puutteellisia tai ne puuttuvat kokonaan, ja ihmiset eivät käytä aineita, kuten kuuluu. Valkaisu pitää tehdä kerralla oikein, muuten se ei onnistu. Valkaisuaine menee hammaskiilteen läpi hermo-onteloon saakka. Sitä ei ole tarkoitettu jatkuvasti käytettäväksi tuotteeksi. Tilattavien tuotteiden muotit eivät ole henkilökohtaisia. Niihin menee yleensä liian paljon valkaisuainetta, jolloin sitä voi pursuta vääriin paikkoihin. Nuori nainen tuli vastaanotolle, koska hänen ikenensä olivat palaneet kotivalkaisussa haavaumille. Aine oli ollut liian vahvaa, ja sitä oli päätynyt suoraan ikenille.

Miten kotivalkaisu tehdään oikein?

– Jos hampaita ei ole aiemmin valkaistu, pitää valkaisuainetta käyttää viikosta kahteen joka päivä 2–4 tunnin ajan. Valkaisun aikana ja 48 tuntia sen jälkeen tulee välttää värjääviä ruoka-aineita.

Kotivalkaisu kannattaa tehdä hammaslääkärin kautta. Tuolloin tehdään henkilökohtaiset muotit ja arvioidaan, onko suu siinä kunnossa, että valkaisu on järkevää tehdä.

Kenelle valkaisu ei sovi?

– Valkaisu ei sovi alle 18-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville äideille. Valkaisu voi korostaa hampaiden kehityshäiriöitä tai paikkoja. Jos hampaissa on ienvetäytymiä, valkaisu pitää tehdä vastaanotolla. Hampaan juuren pinnalle joutunut aine voi aiheuttaa hampaan kaulaosan sulautumista, ja hammas voidaan menettää.

Reiät on hoidettava, sillä aine pääsee niistä hampaan sisälle, mikä voi olla haitallista. Kannattaa harkita, haluaako valkaisua, jos hampaita vihloo. On oletettavissa, että vihlonta tulee hetkellisesti lisääntymään. Hollywood-hymyä ei saada valkaisemalla, vaan sen tekevät hampaan päälle liimatut kuoret.

Jenni Räinä

Päivän lehti

7.4.2020