Kanta-Häme

Onko hautauksia nyt poikkeuksellisen paljon?

Hämeenlinnassa on joidenkin ollut hankalaa saada sopivaa hautajaispäivää poisnukkuneelle omaiselle. Siunausaikoja ei yksinkertaisesti ole ollut kovin hyvin tarjolla.

Onko hautauksia ollut viime aikoina poikkeuksellisen paljon, Hämeenlinnan seurakuntayhtymän toimistosihteeri Päivi Kettunen?

– Kyllä meillä on ollut sellaisia lauantaipäiviä, ettei ole saanut siunausta. Muutamana lauantaina on ollut pitkiä päiviä. Kahtena viikonloppuna helmikuussa siunauksia Vuorentaan kappelissa oli aamukymmenestä kello 16:een saakka.

Jos siunaus ei järjesty haluttuna lauantaina, tarjoatte ilmeisesti aikaa jollekin muulle päivälle?

– Kyllä, arkipäivälle tarjotaan. Ensisijaisesti perjantaille, mutta myös torstaille tai keskiviikolle. Se on usein järjestettävissä, koska lähiomaisella on mahdollisuus saada hautajaispäivä vapaaksi. Meillä on viime aikoina ollut perjantaihautauksia vähän enemmän kuin yleensä.

Jos hautajaispäiväksi haluaa kuitenkin lauantain, siirretäänkö hautausta vain yksinkertaisesti eteenpäin?

– Kyllä niinkin, mutta yleensä on pyritty saamaan hautajaispäivä kahden kolmen viikon päähän.

– Jos hautaus halutaan tietylle päivälle, voimme tarjota siunauspaikaksi Ahveniston kappelia, jossa on vähemmän siunauksia. Siunauksen voi pitää siellä, vaikka olisikin tuhkaus.

Onko siis Vuorentaan kappeli Kanta-Hämeenlinnan suosituin siunauspaikka?

– Kyllä, koska krematorio on siellä. Siellä ei tarvita siirtoja, koska vainaja on valmiina ja jää sinne.

Kuinka tavattomia tällaiset ruuhkapiikit ovat?

– Yleensä yksi ruuhkapiikki tulee joulun jälkeen. Nyt se vaikutti paljon, että joulunaika sijoittuu almanakassa niin, että siihen meni paljon lauantaipäiviä. Se toi painetta tammikuulle. (HäSa)