Kanta-Häme

Onko Janakkalassa nuorison aiheuttama vandalismin aalto? "Välillä meno tuntuu villin lännen meiningiltä"

Poliisi: Janakkalan nuoriso harjoittaa ilkivaltaa siinä missä muutkin nuoret.
Turengin alakoulun kaverikioskissa säilytettiin lainattavia leikkivälineitä. Viime perjantaina ovi murrettiin. Rehtori Pekka Pihko kertoo tekevänsä ilkivallasta aina rikosilmoituksen. Kuva: Pekka Rautiainen
Turengin alakoulun kaverikioskissa säilytettiin lainattavia leikkivälineitä. Viime perjantaina ovi murrettiin. Rehtori Pekka Pihko kertoo tekevänsä ilkivallasta aina rikosilmoituksen. Kuva: Pekka Rautiainen

– Janakkalan nuoriso ei erotu millään tavalla. Näen yhtäläisyyksiä muiden kuntien kanssa. Niin koulun kiinteistöjen ja kunnan muihin julkisiin tiloihin on tehty vahinkoa myös muissa kunnissa.

Näin vastaa Hämeenlinnan poliisin Ankkuritiimin vanhempi rikoskonstaapeli Juha Kuningas kysymykseen, erottuuko Janakkala nuoriso jollakin tavalla tekemänsä ilkivallan suhteen.

Kuninkaan toimialueeseen kuuluu Hämeenlinna pitäjineen sekä Hattula ja Janakkala.

Myöskään Turengin yhteiskoulun rehtori Mika Saarinen ei näe, että nuorison aiheuttamat tihutyöt olisivat pidemmällä aikavälillä Janakkalassa lisääntyneet.

– Ilkivaltaa on aina ollut ja tulee varmaankin valitettavasti aina olemaan. Ehkä nyt on tapahtunut paljon pienen ajan sisällä.

Turengin kirjaston lasten ja nuorten osaston kirjastonhoitaja Sanna Salonen kertoi Hämeen Sanomissa (8.10.) kirjastoon kuluneen vuoden aikana kohdistuneista vahingoista, joiden takana ovat usein olleet yläkouluikäiset.

Lue myös: Tervakosken skeittipuiston lähinurmet sudittiin sellaiseen kuntoon, että kunta teki rikosilmoituksen (HÄSA 10.9..2019)

Moision pallokentällä on ajeltu nurmikolla mopoilla. Kuva: Pekka Rautiainen.

Turengin koulun rehtori Pekka Pihko arvioi varovaisesti, että ilkivalta on hieman lisääntynyt ainakin heidän koulunsa alueella.

Esimerkiksi viime perjantaina koulun pihalla oleva kaverikioski hajotettiin. Samaisen kioskin ovi hajotettiin ensimmäisen kerran jo viime keväänä ja tekijä saatiin kiinni.

Sekä Turengin alakoulu että yläkoulun mäki toimivat viikonloppuisin nuorten kokoontumispaikkoina.

Pihkon mukaan nuoret ajavat koululle mopoilla ja mopoautoilla metsän kautta, ja etupihan nurmikkokin on saanut jäljistä päätellen osansa. Nuoret jättävät jälkeensä roskaa ja tyhjiä kaljatölkkejä.

– Perjantai-iltana koulun pihalla oli 50–60 nuorta, ja valvontakameran mukaan yksi kaveri hajotti oven. Teen ilkivallasta aina rikosilmoituksen. Tekijät selviävät valvontakameran ansiosta, Pihko kertoo.

Pihko kertoo tehneensä tänä vuonna neljä rikosilmoitusta, kun aikaisempina vuosina hän on tehnyt niitä noin kaksi vuodessa. Viime kesänä koulun ikkunoita rikottiin pariinkin otteeseen.

– Meillä ei ole sellaista ilkivaltaa koululla ollut, että olisi rikosilmoituksia tehty, Saarinen toteaa.

Kirjastotoimenjohtaja Matti Karvinen kertoo, että kirjastoon kohdistuneet vahingonteot ovat olleet sitä luokkaa, ettei niistä ole rikosilmoituksia tehty. Nyt hän kuitenkin pohtii linjan tiukentamista. Kuva: Pekka Rautiainen.

Janakkalan kirjastotoimenjohtaja Matti Karvinen kertoo, etteivät ole tehneet kirjastoon kohdistuneista tihutöistä rikosilmoituksia.

– Vahingot ovat olleet kiusallisia, mutta ei niin suuria, että niillä viitsisi poliisia vaivata. Ehkä jatkossa täytyy kuitenkin ottaa tiukempi linja, Karvinen pohtii.

Yläkoulun rehtori kertoo, että heti syysloman jälkeen koulu aikoo yhdessä nuorisopuolen kanssa miettiä, miten nuorison toimintaan voitaisiin vaikuttaa.

– Alan olla sitä mieltä, että rikosilmoituksia kannattaa asioista jo tehdä. Viedä näitä eteenpäin virkavallalle, koska onhan se saatava loppumaan, Saarinen viittaa kirjaston ilkivaltaan.

Pihko kertoo pyytäneensä poliisilta, että partiointia koulun alueella iltaisin lisättäisiin.

– Liikennettä on niin paljon, että välillä meno tuntuu villin lännen meiningiltä. HÄSA.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic