Kanta-Häme

Onko kompostisi kunnossa? Viranomaisten kompostisyyni paljasti useiden pihoilta puutteita

Jätelautakunta Kolmenkierto jatkaa kompostien tarkastuksia ensi kesänä.
Jätelautakunta teki kompostitarkastuksia Riihimäen seudulla, ja tarkastukset jatkuvat. Kuva: Esko Tuovinen
Jätelautakunta teki kompostitarkastuksia Riihimäen seudulla, ja tarkastukset jatkuvat. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Jätelautakunta Kolmenkierto tarkasti kesän aikana sata pihakompostia Riihimäen ja Hyvinkään seudulla. Tarkastetuista kompostoreista 16 ei täyttänyt jätehuoltomääräyksiä, joten niiden omistajille lähetettiin lisäselvityspyyntö.

Jätehuoltosuunnittelija Vaula Malkamäki kertoo, että mahdolliset jatkotoimenpiteet riippuvat saaduista selvityksistä.

 

Kolmenkierto ilmoitti keväällä tekevänsä tarkastuksia sellaisiin kiinteistöihin, joille on biojätteen kompostoinnin perusteella myönnetty tavallista pitempi jäteastian tyhjennysväli. Samoin tarkastettiin kiinteistöjä, joilla jätteenkuljetus on keskeytetty.

Tarkastuksia ei tehty varoittamatta, vaan mukaan valittujen kiinteistöjen omistajille ilmoitettiin tarkastuksesta etukäteen. Kohteissa ei kaiveltu jäteastioita, vaan katsottiin, onko pihassa kompostoria ja missä kunnossa se on.

– Suurin osa kohteista täytti jätehuoltomääräykset. Muutamassa paikassa ei ollut kompostoria olleenkaan, vaikka olisi pitänyt olla, ja lisäksi oli puutteita, Malkamäki kertoo.

Puutteeksi katsotaan muun muassa se, ettei kompostia ole suojattu kunnolla haittaeläimiltä.

– Joissain tapauksissa kompostorissa ei esimerkiksi ollut ollenkaan kantta, Malkamäki kertoo.

 

Osa puutteista on helposti korjattavissa. Jos sen sijaan käy ilmi, ettei kotitalous kompostoi biojätteitään, vaikka on näin ilmoittanut, pidennetty tyhjennysväli ei ole jatkossa mahdollinen.

Tarkastuksissa käytiin läpi myös 14 kohdetta, jotka olivat saaneet päätöksen määräaikaisesta jätteenkuljetuksen keskeyttämisestä sillä perusteella, ettei kiinteistöllä asu kukaan. Näissä kohteissa ei havaittu epäselvyyksiä.

Jätelautakunta Kolmenkierto on laatinut vuoteen 2021 ulottuvan suunnitelman tarkastuksista. Kuluneena kesänä niitä tehtiin Hausjärvellä, Hyvinkäällä, Lopella ja Riihimäellä.

– Tarkoitus on käydä läpi kaikki Kolmenkierron kunnat, mutta ensi kesän kohteita ei ole vielä päätetty, Malkamäki kertoo. HÄSA

Päivän lehti

18.1.2020