Kanta-Häme

Onko lomatissuttelusta haittaa?

Kuohuvaa kesäpiknikillä, terassisiiderit ja pari saunaolutta – lomalla lasillisesta tulee helposti tapa.

Säännöllinen alkoholin käyttö estää kuitenkin stressistä ja rasituksesta palautumista, joka on loman tärkein tehtävä.

– Kesällä voi toki ottaa rennommin, mutta kehottaisin pitämään loman aikana myös alkoholittomia päiviä. Vaikka yhdellä annoksella eli esimerkiksi 0,33 litran oluella ei vielä ole terveydellisiä haittavaikutuksia, harvalla on malttia tyytyä yhteen, kertoo työterveyteen erikoistunut päihdesosiaalityöntekijä Jyrki Lausvaara Terveystalosta.

Jo toinen alkoholiannos heikentää yöunen palauttavaa vaikutusta, sillä alkoholi siirtää syvän unen alkamista.

–  Alkoholi rentouttaa ja voi auttaa saamaan unen päästä kiinni, mutta unen laatu on huonompaa ja uni katkonaista. Laadukas yöuni on keskeisimpiä tekijöitä ihmisen hyvinvoinnin ja palautumisen kannalta, Lausvaara muistuttaa.

Urheilu ja alkoholi ovat huono yhdistelmä

Lomalla tissutellessa unohtuvat helposti myös muut palautumista ja terveyttä yleisesti edistävät asiat, kuten kuntoilu, luonnossa liikkuminen ja tietoinen läsnäolo.

Alkoholin ja urheilun yhdistäminen ei myöskään kannata, sillä se kuormittaa kehoa helteen lailla.

– Alkoholin vaikutuksen alaisena tai krapulassa urheilu rasittaa sydäntä ja väsyttää kehoa entisestään ilman kuntoa kohottavaa vaikutusta. Jos lenkillä siis hengästyy ja sydän hakkaa tavallista enemmän päivällä nautitun parin oluen seurauksena, kannattaa juoksu vaihtaa kevyeen kävelyyn.

Kuumalla ilmalla alkoholi pahentaa nestehukan uhkaa, sillä se poistaa elimistöstä nestettä. Tämä näkyy myös krapula-aamun janontunteena.

Myös hikoilu on helteellä suurempaa.

Nestetasapainon järkkyminen rasittaa sydäntä ja ilmenee huonovointisuutena.

– Helteellä pitäisi muistaa juoda päivän aikana vähintään 1,5 litraa vettä tai muuta alkoholitonta ja kofeiinitonta juomaa. Jos rehkii esimerkiksi pihatöissä tai urheilee, määrä voi olla jopa 3 litraa. Nestetasapaino on kunnossa, jos virtsaamisen tarve on normaali, Lausvaara havainnollistaa.

Keho tottuu alkoholiin

Jos lomalla on opettanut kehonsa päivittäisiin alkoholiannoksiin, kesän jälkeen paluu arkeen voi tuntua vaikealta.

– Tottumisen huomaa paitsi oman sietokyvyn kasvuna, myös siitä, että alkoholia tekee mieli. Jos huomaa yhä useammin keksivänsä itselleen alkoholin käyttöön oikeuttavia syitä, on paikallaan pysähtyä miettimään omaa suhdettaan siihen, Lausvaara sanoo.

Päälle jäänyt juomaputki näkyy Lausvaaran mukaan lomien jälkeen sairauspäivien ja tehottomuuden lisääntymisenä työpaikoilla.

– Jos putkea ei saa katkaistua omin avuin tai oma lisääntynyt juominen huolettaa, kannattaa kääntyä työterveyden tai päihdekuntoutuksen puoleen, Lausvaara neuvoo. 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic