Kanta-Häme

Onko mainostelineet kielletty keskustassa?

Helsingin Sanomat kirjoitti tiistaina, että Tampereen ja Hämeenlinnan kaupungit ovat kieltäneet mainostelineet keskustoissaan. Lupa-arkkitehti Tarja Niemenlehto, pitääkö väite paikkaansa?

– Ei pidä. Meillä on netissäkin ohjeet ständin asettamisesta jalkakäytävälle nimellä ulkomainonta ja mainostelineet.

Hämeenlinnan rakennusvalvontatoimisto antoi vuonna 2007 ohjeet, joiden mukaan katutason liikkeet voivat sijoittaa yhden jalkakäytävätelineen liikkeen välittömään läheisyyteen. Teline saa olla seinästä enintään 60 sentin etäisyydellä. Kävelykadulla A-ständit on kokonaan kielletty.

Nämä ohjeet ovat siis edelleen voimassa?

– Kyllä.

Hämeen Sanomat kirjoitti Reskan A-ständeistä viimeksi tammikuussa. Sanoit tuolloin, etteivät villit mainokset ole edukseen kaupunkikuvallisesti. Tämän lisäksi ne ovat vaaraksi esimerkiksi näkövammaisille. Sanoit myös, että ohjeistusta käydään läpi ja asiaa lähdetään miettimään kaupunkikuvatyöryhmässä.

Onko asiaa käsitelty kaupunkikuvatyöryhmässä?

– Se ei kokoonnu säännöllisesti. Kutsun sen kokoon, jos on isompia asioita. Ikävä kyllä tämä asia on jäänyt vielä pois listoilta.

Onko kaupungilla käytössään rangaistuksia, jos kauppiaat eivät noudata ohjeistusta?

– Ei ole mitään sanktiokäytäntöä.

Toimitukseen soitti iäkäs lukija, joka kertoi saaneensa Reskalla mainostelineen jaloilleen talvimyrskyssä viime marraskuussa. Hän joutui pitkäksi aikaa sairaalaan. Yli 5 000 euron hoitolaskut maksoi ständin kadulle laittanut kauppias vahinkovakuutuksestaan.

Onko tapaus tullut kaupungin tietoon?

– En ole tästä kuullut. Onpa harmillinen juttu.

– Olen kyllä käynyt huomauttamassa liikkeenharjoittajille seinästä irrallaan olevista ständeistä. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020