Kanta-Häme

Onko Nummen kylätalo susi jo suunnitelmissa?

Useat tulevan Nummen palvelukeskuksen opettajat arvostelevat voimakkaasti rakennettavan monitoimitalon suunnitteluprosessia ja valmiita piirustuksia.

Hämeen Sanomat haastatteli puolentusinaa opettajaa ja muuta koulun henkilökunnan edustajaa. Kaikkien erikseen haastateltujen henkilöiden kertomukset olivat samankaltaisia, ja he halusivat pysyä nimettöminä vedoten asian arkaluontoisuuteen.

Haastateltujen mukaan Nummen palvelukeskus on auttamattoman pieni ala- ja yläkoulun käyttöön. Noin 10 000 neliömetrin kokoiseen rakennukseen tuleviin koulutiloihin ollaan sijoittamassa noin 950 oppilasta Nummen ja Ahveniston kouluista.

– Onko jonnekin tulossa toinenkin uusi koulu, vai mihin ylijäävät oppilaat on tarkoitus sijoittaa? Tilat eivät mitenkään riitä, ja oppilasmäärä länsipuolella kasvaa koko ajan, ihmettelee eräs opettaja.

Kahden henkilön mukaan viime viikolla koulujen henkilökunnalle esitellyissä valmiissa piirustuksissa on monia puutteita.

– Koulukuraattoreille, opinto-ohjaajille, sosiaaliohjaajalle ja erityisopettajille ei ole työtiloja. Pienluokille ei ole lainkaan opiskelutiloja. Erityisoppilaat on tarkoitus sijoittaa tavallisiin ryhmiin, mutta tosiasia on, että kaikki eivät pysty lainkaan työskentelemään avoimessa tilassa, toinen haastatelluista sanoo.

Puutelistalle henkilöt nimeävät myös oppilasmäärälle liian ahtaan sisäänkäynnin, vesipisteen puuttumisen biologian ja kemian luokkatilasta sekä ahtaan piha-alueen.

– Pihassa on tilaa noin 120 polkupyörälle, mutta oppilaita tulee kouluun pyöräillen noin 800, yksi haastateltu sanoo.

Haastatellut sanovat Hämeenlinnan kaupungin opetuspalveluiden virkamiesten edenneen suunnitelmissa loppukäyttäjiä kuulematta.

– On olemassa työryhmiä, jotka ovat muka olleet mukana suunnittelussa. Ahveniston opettajia ei kuultu lainkaan, yksi haastateltu sanoo.

– Nummen ja (alkuvaiheessa mukana olleen) Lyseon väkeä kokoontui muutaman kerran pika-aikataululla kirjaamaan, mitä opetussuunnitelma vaatii uudelta oppimisympäristöltä. Mitään yksityiskohtaisempaa ei kysytty, ja myöhemmin meille annettiin yksi päivä aikaa kommentoida luonnosta, jonka pohjalta kilpailutus tehtiin, toinen opettaja kertoo.

Palvelukeskuksen rakentamisen on tarkoitus alkaa tänä keväänä ja valmistua kesäkuussa 2018.

Taloon tulee koulun lisäksi esikoulu, äitiys- ja lastenneuvola, kouluterveydenhuolto, kirjasto, nuoriso- ja liikuntatilat sekä ravintola ja terveyskioski.

Koulusta tulee uudenlainen, muokattava oppimisympäristö jossa ei ole varsinaisia luokkia. Rakennuksen hinta on noin 40 miljoonaa euroa ja kaupunki hankkii sen elinkaariperiaatteella, jossa talon ylläpidosta maksetaan noin 1,5 miljoonaa vuodessa 25 vuoden ajan.

– Nyt tehdään aivan uutta ja erilaista, joten olisi ollut syytä edes kysyä käyttäjien mielipidettä suunnittelun eri vaiheissa, eräs opettaja sanoo. HÄSA