fbpx
Kanta-Häme

Onko oranssiviiri vieraan vallan tunnus?

Kaupungin tangot halutaan pyhittää Suomen lipulle.
Oranssiviiri ei häpeile virallisessakaan tangossa. Kuva: Pekka Rautiainen
Oranssiviiri ei häpeile virallisessakaan tangossa. Kuva: Pekka Rautiainen

Raatihuoneen edessä olevat lipputangot ovat koristautuneet oranssiin kevääseen HPK:n viirein. Äskettäin tehdyn valtuustoaloitteen valossa herää kysymys, onko kysymys omasta vai vieraan vallan liputuksesta.

Tämän kuun valtuustossa Teppo Turja (ps.) ja muutamat muut valtuutetut tekivät aloitteen siitä, ettei “kaupungin hallitsemissa kiinteistöissä saisi liputuksella edistää yksittäisiä aatteita, jotka ovat omiaan rikkomaan Hämeenlinnan kaupungin asukkaiden tai ylipäätään kansallista yhtenäisyyttä”.

 

Aloitteen taustalla lienee Riihimäen kaupungin päätös juhlistaa kesäkuun lopussa vietettävää Pride-viikkoa sateenkaariliputuksella. Siellä liputusidea lähti muutaman valtuutetun aloitteesta.

Ihan sukkana sateenkaariliputus ei mennyt läpi Riihimäenkään byrokratiasta, mutta valtuusto päätti lopulta äänin 24–17 osallistua liputukseen.

Hämeenlinnassa ei tällaista aloitetta ole tehty, mutta aiheesta on käyty vilkasta some-keskustelua ja Hämeen Sanomien Hämeenlinna kirje -palstalla (7.4. sivu B 14) on spekuloitu mahdollisella liputuksella.

 

Sateenkaarilippua on alun perin käytetty useissa eri yhteyksissä lähinnä kuvaamaan moniarvoisuutta. Nykyään se mielletään usein vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa ajavien liikkeiden tunnukseksi.

Sitä on kuitenkin käytetty myös rauhanliikkeen ja kansainvälisen osuustoimintaliikkeen lippuna.

Turjan aloitteen mukaan on ristiriitaista esittää, että mitään yksittäistä ideologiaa edustavaa lippua voitaisiin käyttää kaupungin kiinteistöissä loukkaamatta väistämättä aina jonkun kansanosan omaksumia arvoja. Hän pitää lippua valloituksen merkkinä.

 

Hämeenlinnassa HPK:n oranssiviirit tosin liehuvat ilman aloitteitakin.

Valtuustoaloitteen ovat allekirjoittaneet myös valtuutetut Matti Mikkola (ps.), Jonni Levaniemi (ps.), Antero Niemelä (ps.), Antti Leinikka (kesk.), Vesa Mäkinen (ps.), Lulu Ranne (ps.) ja varavaltuutettu Hannu Kärpänen (kesk.).

Aloite ei toistaiseksi johda toimiin, sillä kaupunginhallitus lähettänee Turjan aloitteen konsernipalveluihin kehittämis- ja strategiayksikön valmisteltavaksi. Valmistelu tulee tehdä 31.10.2019 mennessä. HÄSA

Menot