Kanta-Häme

Onko passikuva koskaan kantajansa näköinen?

Passikuvat ovat tunnetusti niitä, joissa kukaan ei myönnä näyttävänsä itseltään.

Rajavartiolaitoksen asiakirjatutkija Jani Roivanen Helsinki-Vantaan lentokentältä, näyttävätkö ihmiset passeissaan itseltään?

Joskus olen kuullut, että kun ihminen alkaa näyttää passikuvaltaan, hän on loman tarpeessa. Pääsääntöisesti ihmiset kuitenkin muistuttavat itseään, etenkin nyt kun passit ovat voimassa vain 5 vuotta. Ennen 10 vuotta vanhoissa passeissa oli kyllä vaikeuksia tunnistaa etenkin niitä, joiden kuva oli lapsuudesta.

– Ehkä me olemme kopissamme matkustajien mielestä hieman pelottavia, ja ihmisillä pysyy naamalla tarpeeksi vakavia ilmeitä sen takia.

Meinaako pokka joskus pettää aivan kamalan passikuvan edessä?

– Harvoin niin käy. Enemmänkin käy yllätyksiä esimerkiksi niin, että ihmisen sukupuoli selviää vasta, kun katsoo passia. Pukeutuminen on joskus niin hämäävää. Toisinaan kyseessä on myös oikeasti sukupuolenkorjausprosessia läpikäyvä ihminen.

Mitä jos henkilön oikeasta passista ei tunnista häntä?

– Sellaisiakin joskus tulee, mutta silloin kysytään esimerkiksi muita henkilöllisyystodistuksia tai selvitetään henkilöllisyys muilla tavoilla. Joskus jos henkilö on esimerkiksi lihonut tai laihtunut todella paljon, voi tunnistaminen olla mahdotonta. Myös todella suuri tyylinmuutos hankaloittaa tunnistamista. Kerran kasvoleikkauksessa ollut henkilö kertoi heti itse tilanteestaan, joka osoittautuikin paikkansapitäväksi.

Paljonko vääriä passeja käytetään rajanylityksissä?

– Vuosittain niistä jää kiinni noin 40–50 henkilöä. Tänä vuonnakin jo 20 henkilöä on jäänyt kiinni. Syyt väärään passiin ovat hyvin erilaisia. (HäSa)

Menot