Kanta-Häme

Onko poistumisturvallisuus taattu Kanta-Hämeen hoitolaitoksissa?

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että hoitolaitosten ja tukiasumisen poistumisturvallisuus on selvitettävä kesäkuun loppuun mennessä, jos sitä ei ole jo tehty vuonna 2011 voimaan tulleen pelastuslain voimassaoloaikana.

Poistumisturvallisuusselvityksessä toiminnanharjoittajan selvittää, kuinka rakennuksen käyttötapa, asukkaiden toimintakyky ja muut poistumisturvallisuuteen vaikuttavat tekijät otetaan huomioon tulipaloihin ja vaaratilanteisiin varautumisessa.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen paloinsinööri Markku Lauronen, ovatko kantahämäläisten hoitolaitosten poistumisjärjestelyt lain vaatimalla tasolla?

– Kaikilta Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen alueen hoitolaitoksilta on poistumisturvallisuusselvitys vaadittu ja vastaan otettu. Kaikki eivät ole vielä sammutuslaitteistoa asentaneet, mutta suurimmassa osassa on todettu, että se on se ainoa oikea tapa, jolla lain vaatimus täyttyy.

– Toki on muitakin mahdollisuuksia. Lisätään esimerkiksi henkilökuntaa tai hankitaan hoitajille detect-puhelimet. Kriteerien mukaan oletettu syttymishuone pitää saada tyhjäksi 2-3 minuutissa ja palo-osasto 15 minuutissa.

Vastuu poistumisturvallisuudesta on siis toiminnan harjoittajalla?

– On, ja kokonaistilanne on mielestäni ihan hyvä. Nykypäivän toiminnanharjoittajat ovat valveutuneita. Saisivathan kaikki hoitolaitokset olla sprinklattuja, mutta näin ei vain vielä ole.

– Jos meille tulee epäilys järjestelyjen toimivuudesta, ilmoitamme kohteelle, että järjestetään poistumiskoe. Simuloimme toiminnan harjoittajan kannalta mahdollisimman epäedullisen tilanteen ja kellotamme sen. Näin pääsemme lähelle totuutta.

Oletteko tällaisia poistumiskokeita järjestäneet paljonkin?

– On niitä tehty Lammilla, Hattulassa ja Hämeenlinnassa.

Aiheuttaako kesäkuun takaraja palotarkastajille kiireitä?

– Ei aiheuta paniikkia tai ylimääräisiä toimenpiteitä. Kun uusi pelastuslaki tuli voimaan vuonna 2011, aloimme heti hoitaa asiaa, ettei herättäisi vasta nyt. (HäSa)