fbpx
Kanta-Häme

Onko punainen liha pahis? – Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat ilmastonmuutos-teemaillassa

Elonkierron kesän ensimmäisellä teemakierroksella pureudutaan ilmastonmuutokseen maan, metsän ja ruoan näkökulmasta. Kuva: Janne Lehtinen
Elonkierron kesän ensimmäisellä teemakierroksella pureudutaan ilmastonmuutokseen maan, metsän ja ruoan näkökulmasta. Kuva: Janne Lehtinen

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puistossa Jokioisilla järjestetään ilmastoaiheinen teemailta keskiviikkona 7. elokuuta.

Kesän ensimmäisessä teemaillassa on luvassa tietoa hiilinieluista, ruoan ympäristövaikutuksista sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista maa- ja metsätalouteen Suomessa.

 

Teemakierros Maa, metsä ja muona muuttuvassa ilmastossa etenee monipuolisen asiantuntijakolmikon johdolla.

Illan aiheeseen johdattelevat Luken tutkimusylijohtaja Antti Asikainen, tutkimusprofessori Marketta Rinne ja erikoistutkija Merja Saarinen. Asikaisen asiantuntemusalaa on metsä, Rinteen kotieläimet ja Saarisen ruoan ympäristövaikutukset.

 

Kierrokselle tulijat saavat kuulla ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen maa- ja metsätalouteen.

Lisäksi illan aikana puhutaan hiilinieluista ja pohditaan, millä tavalla ympäristöystävällistä ruokavaliota voi toteuttaa kiireisessä arjessa. Tutkijat ottavat myös kantaa kysymykseen Onko punainen liha pahis vai osa kestävää ruoantuotantoa?

 

Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti luonnon ekosysteemeihin, vesivaroihin, ruoantuotantoon ja ihmisten terveyteen.

Suomessa lämpeneminen ja kasvukauden pidentyminen voivat lisätä satoa ja kasvillisuuden kasvunopeutta, mutta riskit kasvavat. Kuivuus, tulvat ja erilaiset Suomelle uudet bioottiset tuholaiset yleistyvät tulevaisuudessa. Ruoantuotanto ja -kulutus aiheuttavat reilun viidenneksen kulutuksen ilmastovaikutuksista eli hiilijalanjäljestä.

Teemakierros alkaa Elonkierto-puiston portilta kello 18. Kesän toinen teemakierros Hevonen ja luonto liikuttavat järjestetään 20. elokuuta.

 

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisilla Lounais-Hämeessä.

Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa syyskuun puoleen väliin saakka. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, lapinlehmään ja länsisuomalaiseen. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.

Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi.

 

Teemakierros Maa, metsä ja muona muuttuvassa ilmastossa järjestetään Luonnonvarakeskuksen Elonkierto-puistossa (Ojaistentie 44, Jokioinen) keskiviikkona 7. elokuuta. Kierros alkaa puiston portilta kello 18.

Menot