Kanta-Häme Hämeenlinna

Onko Seminaarin koulun vuokra niin kallis, että Myllymäki saa mennä? Näin vastaa apulaiskaupunginjohtaja

Seminaarin koulun kallis vuokrasopimus uhkaa koitua Myllymäen koulun kohtaloksi. Seminaarin tilakustannukset oppilasta kohden ovat kolminkertaiset Myllymäkeen nähden.
Kaupunki teki syksyllä 2018 aiesopimuksen, jonka mukaan Seminaarin kampuksen omistava Suomen Yliopistokiinteistöt rakentaisi alueelle myös päiväkodin kaupungin vuokrattavaksi vähintään 20 vuoden vuokrasopimuksella. Kuva: Esko Tuovinen
Kaupunki teki syksyllä 2018 aiesopimuksen, jonka mukaan Seminaarin kampuksen omistava Suomen Yliopistokiinteistöt rakentaisi alueelle myös päiväkodin kaupungin vuokrattavaksi vähintään 20 vuoden vuokrasopimuksella. Kuva: Esko Tuovinen

Kaupungin ajama selvitys Myllymäen koulun lakkauttamisesta ja yhdistämisestä Seminaarin kouluun kytkeytyy vaikeisiin neuvotteluihin Seminaarin koulun omistavan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) kanssa. SYK:n omistaa valtio yhdessä pääkaupunkiseudun ulkopuolisten yliopistojen kanssa.

Hämeenlinnan kaupungin ja vuokranantaja SYK:n väliset neuvottelut liittyvät vuoropäiväkodin rakentamiseen Seminaarin koulun tontille. Samassa yhteydessä neuvotellaan koulun korjauskustannusten vaikutuksesta vuokraan.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan päiväkodin rakentaminen uhkaa käydä kalliiksi.

– Päiväkodin hinta todettiin kalliimmaksi kuin itse tehtynä, vaikka suunnitelma oli kylläkin kaupungin ohjaama, sanoo Isosuo.

Lisäksi SYK haluaisi maksattaa kaupungilla vuokrankorotuksina suuremman osan koulun korjauskustannuksista kuin kaupungin käsityksen mukaan on sovittu.

Lue myös: Seminaarin koulun korjauskustannusten kiistaa ei ratkaistakaan välimiesmenettelyssä

Lue myös: Seminaarin koulusta oli jo neuvoteltu halvempi sopimus – 340 000 euron säästö maksoi miljoonan vuodessa (14.11.2019)

Kiistan ratkaisuksi vuoropäiväkoti?

Kaupunki harkitsee nyt Isosuon mukaan kiistaan ratkaisua, jossa SYK kuitenkin rakentaisi vuoropäiväkodin ja kaupunki vuokraisi sen 20 vuodeksi. Samalla vuonna 2032 päättyvää koulun vuokrasopimusta jatkettaisiin päättymään yhtä aikaa päiväkodin kanssa eli aikaisintaan 2040.

Ongelmana on se, että Seminaarin koulun vuokra on erittäin kallis. Tuoreimmat saatavilla olevat luvut ovat vuodelta 2017, jolloin kaupunki maksoi SYK:lle 1,9 miljoonaa euroa. Vuokraa on maksettu keväästä 2012 lähtien ja sitä on korotettu moneen kertaan.

Vuoden 2017 vuokratasolla pelkkä Seminaarin koulun vuokra oppilasta kohden oli 2 200 eurosta 2 900 euroon vuodessa riippuen siitä, huomioidaanko Seminaarin tiloissa evakossa olleet Nummen koululaiset laskelmassa. Lisäksi tulee vielä ylläpitokuluja yli 200 euroa oppilasta kohden.

Opetushallituksen tilastojen mukaan vuonna 2017 Kanta-Hämeessä perusopetuksen kaikkien tilakustannusten keskiarvo oppilasta kohden oli 1744 euroa. Kaupungin tilapalveluiden Myllymäen koululle laskema sisäinen vuokra lisättynä siivouskuluilla oli noin 1000 euroa oppilasta kohden samana vuonna.

Myllymäen kivikoulun katto uusittiin vuonna 2015. Koulu on kuitenkin peruskorjauksen tarpeessa. Arkistokuva: Markku Tanni

Lue myös: Seminaarin koulusta oli jo neuvoteltu halvempi sopimus – 340 000 euron säästö maksoi miljoonan vuodessa (14.11.2019)

 

Myllymäen koulu peruskorjauksen tarpeessa

Kaupunginjohto harkitsee nyt ratkaisua, jossa kaupunki saisi vuoropäiväkodin keskustaan ja SYK vuosien pidennyksen myös koulun vuokrasopimukseen. Myllymäen koululaiset siirrettäisiin Seminaarin kouluun, jolloin Seminaarin vuokrakustannukset oppilasta kohden muuttuisivat siedettävämmäksi.

Onko Myllymäen koulu siis joutunut pelinappulaksi neuvotteluissa Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa?

– Ei suinkaan ole tarkoitus, että Myllymäen koululaiset joutuisivat maksamaan Seminaarin koulua, vastaa Isosuo ja korostaa, että asioita vasta selvitetään.

Isosuo alleviivaa, että Myllymäen koulu on peruskorjauksen tarpeessa. Remontin hintalappu oli vajaa viisi miljoonaa euroa ennen kuin se tänä syksynä pudotettiin talousarvioesityksestä. Kaupungin aiemmin käyttämällä 20 vuoden poistoajalla peruskorjaus nostaisi oppilaskohtaista vuosikustannusta alle 1000 euroa eli ei lähellekään Seminaarin koulun kustannustasoa.

Seminaarin koulun sisäilmaongelmista johtuva remontti on tänä vuonna tuonut tilapäistä helpotusta vuokrakuluihin joidenkin satojen tuhansien eurojen edestä.

– Hyvä että yksi rakennus on ollut pois käytöstä, niin ei ole tarvinnut maksaa siitä vuokraa, sanoo Isosuo koulun D-rakennuksen peruskorjauksesta. HÄSA

Lue myös: Pendelöivät vanhemmat: Meitä ei sido Hämeenlinnaan mikään, jos Myllymäen koulu lakkautetaan

Mielipidekirjoitus: Myllymäen koulun säästäminen on satsaus tulevaisuuteen

Päivän lehti

28.1.2020