Kanta-Häme

Onko susihavainto Hämeenlinnassa harvinaisuus?

Visamäessä tehtiin viime viikolla havaintoja yksin liikkuvasta sudesta. Riistapäällikkö Jyri Rauhala, kuinka tavatonta tämä on?

– Vaikka Etelä-Hämeessä ei kovin paljon susia ole verrattuna joihinkin muihin alueisiin Suomessa, kyllä niitä silti liikkuu. Sellaista satunnaista liikehdintää vuosittain. Mutta on sekin todettava, ettei se jokapäiväistä täällä ole.

Mistä kyseinen yksilö on saattanut Hämeenlinnaan eksyä?

– En käyttäisi sanaa eksyminen. Sudet saattavat liikkua hyvinkin pitkiä matkoja. Mikä syy juuri tällä yksilöllä olisi täällä liikkua, sitä on tietysti vaikea arvioida.

Onko tietoonne tullut paljon susihavaintoja viime päivinä?

– Muutamia havaintoja on, en muista niiden määrää tarkkaan. Tilannetta seurataan riistanhoitoyhdistysten toimesta koko ajan.

Jos suden kanssa joutuu nokikkain, miten pitäisi toimia?

– Vaikka mitään erityisempiä ongelmia ei ole ollut, tietty varovaisuus on aina paikallaan: Tarkoituksella ei suurpetoja tule lähestyä. Pyritään väistämään siihen suuntaan mistä on tultu. Jos havaintoja tehdään, pyydetään niistä ilmoittamaan esimerkiksi riistanhoitoyhdistyksille.

Voidaanko olettaa, että yksinäisellä sudella on lähellä lauma?

– Se on mahdollista. Meillä ei ole laumoja vielä Etelä-Hämeen puolella havaittu, mutta kun mennään vähän lännemmäksi, Satakunnan ja Varsinais-Suomen puolelle, tilanne on toinen. Ainakaan minun tietooni ei ole tullut, että tässä olisi kyse muusta kuin yhdestä yksilöstä. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020