Kanta-Häme

Onko tuhkarokon laumasuoja heikentynyt Hämeenlinnassa?

Suomessa on isoja alueita, joilla tuhkarokko voi levitä epidemiaksi asti, uutisoi Helsingin Sanomat lauantaina. Tieto perustuu THL:n lukuihin vuonna 2014 syntyneiden rokotteiden kattavuudesta.

Kaikkiaan 61 kunnassa tuhkarokkorokotuksen saa alle 95 prosenttia lapsista. Rokotuskattavuus on pudonnut alle laumasuojan rajan myös Hämeenlinnassa.

Onko tuhkarokon laumasuoja heikentynyt Kanta-Hämeessä, infektioylilääkäri Janne Mikkola Kanta-Hämeen keskussairaalasta?

– Vuonna 2014 syntyneiden ikäryhmässä Hämeenlinna on hieman alle 95 prosentin rokotuskattavuuden tavoitteen. Jos kattavuutta tarkastellaan koko väestön kannalta, Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä päästään pääsääntöisesti tavoitteeseen tai ylitetään se.

– Valtavaa kulkutautiepidemiaa ei pääse syntymään, mutta kuntatason tiedot eivät kerro riittävästi. Kunnassa voi olla kyliä, joissa on rokotusvastaisuutta tai esimerkiksi kymmenisen rokottamatonta lasta päiväkodissa, vaikka kunnan rokotuskattavuus olisi yleisesti hyvä.

Koska Kanta-Hämeessä on tavattu viimeksi tuhkarokkoa?

– Maakunnassa ei ole ollut yhtäkään tuhkarokkotapausta viiteen vuoteen. Viimeksi täällä on ollut yksi varmistettu tuhkarokkotartunta vuonna 2011, kun koko Suomessa todettiin yhteensä 27 tuhkarokkotartuntaa. Se jäi ainoaksi tapaukseksi, vaikka jouduimme suurehkon joukon sairastuneeseen kontaktissa olleita lapsia tavoittamaan ja rokottamaan.

– Väestötasolla tuhkarokon epidemiariski ei ole kovin suuri. Jos käy huono tuuri, paikallisesti voi olla muutama tai muutama kymmenen tautitapausta. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic