Kanta-Häme

Onko Tyrvännöntien keskiviiva maalattu vinoon?

 

Tyrvännöntielle maalattiin uudet keskiviivamerkinnät kesäkuun alussa 2014. Toimitukseen soittanut lukija kertoi mitanneensa, että keskiviiva menisi jopa 90 senttimetriä tien keskilinjasta.

Paikalla käynyt toimittaja ei pystynyt arvioimaan, ovatko kaistat silminnähden erilevyiset.

Voiko tämä pitää paikkaansa, että viivat olisi maalattu vinoon, tiemerkinnät tehneen Cleanosol-yhtiön työmaapäällikkö Vesa Aartolahti?

Ei kyllä pitäisi pitää paikkansa. Kävimme korjaamassa tien keskimerkinnät sen mukaan, mitkä siellä ovat olleet aikoinaan. Kaistojen ei pitäisi olla toista leveämpiä tai kapeampia.

Sanotte, että ne on maalattu vanhojen merkintöjen mukaan?

– Periaatteessa niin, vanhojen merkintöjen mukaan, jos ne ovat näkyvissä olleet. Meillä on sitten etumerkitsijä käynyt merkitsemässä, minne keskiviivat vedetään. Keskiviivat ajetaan reunaviivojen mukaisesti.

– Sillä tiellä on paljon sulkuviivaa. Kohdissa, joissa sulkuviiva ja keskiviiva menevät rinnakkain, voi syntyä vaikutelma, että toinen puoli näyttää toista kapeammalta. Mutta jos mittaamaan lähdetään, niin ne ovat ihan yhtä leveät.

Onko kaistat mitattu koko matkalta?

– On. Meillä on tiemerkintäautossa puomi, joka menee tien reunaviivan mukaan ja sen mukaisesti täpittää keskilinjan kohdalleen.

Onko se mahdollista, että keskiviiva menisi vinoon?

– Kyllä se periaatteessa on, mutta meidän etumerkkaajamme ovat sen verran ammattitaitoista porukkaa, että he alkaisivat kyllä siinä kohtaa miettiä, että näinkö tämän kuuluisi mennä. Meillä herää jo oma laadunvalvontamme.

– Mikäli olisi niin kuin sanoit, että toinen olisi jopa 90 senttimetriä leveämpi, niin puhutaan metristä. Jos mittausvirhettä tulee, niin puhutaan korkeintaan viidestä sentistä. Tie on todennäköisesti noin 6,5 metriä leveä, niin silloinhan toinen puoli kapenisi lähes kahden metrin levyiseksi. Ei sellaista virhettä tule.

Voiko pieleen mennyttä viivamerkintää poistaa?

– Voi toki korjata, jos on ihan sutta tehty. Alamme kyllä itse korjata, jos viivantekovaiheessa huomaamme asian. (HäSa)

Menot