Kanta-Häme Hämeenlinna

Onko venepaikka jäänyt maksamatta? Vene voi päätyä kaupungin varikolle

Numeroituja venepaikkoja ja maallevetoalueita löytyy Hämeenlinnassa monen järven rannalta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Numeroituja venepaikkoja ja maallevetoalueita löytyy Hämeenlinnassa monen järven rannalta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnan kaupungin venepaikoilla on tehty tarkastuskierros, jonka seurauksena rannoilta on löytynyt kymmeniä veneitä, joiden paikkamaksut ovat maksamatta.

Veneisiin on kiinnitetty muistutuslappuja, mutta jos niihinkään ei ole määräajassa reagoitu, on veneitä myös kuljetettu pois rannoilta.

– Nyt alkusyksystä tehdyllä kierroksella on löytynyt aika paljon maksamattomia. Kierrämme paikkoja yleensä parin vuoden välein, joten käytännössä paikka on voinut olla maksamatta kahden vuoden ajan, kertoo metsätalousinsinööri Mika Rantonen Hämeenlinnan kaupunkirakennepalveluista.

Laskutus muuttui sähköiseksi 2018

Lehteen yhteyttä ottanut henkilö kertoi luulleensa veneensä varastetun, kun sitä ei löytynyt rannalta. Soitto kaupungille kuitenkin paljasti, että tosiasiassa vene oli takavarikoitu. Yhteydenottaja ei ollut tietoinen siitä, että venepaikkojen varausjärjestelmä on muuttunut sähköiseksi jo vuoden 2018 keväällä.

– Varausjärjestelmä muuttui sähköiseksi 2018. Silloin lähetimme vanhoille varaajille noin 800 kirjettä, jossa muutoksesta kerrottiin. Asiasta myös ilmoiteltiin lehdissä. Kaikki eivät tähän kuitenkaan ole reagoineet, selvittää Mika Rantonen.

Aiemmin venepaikan vuokraajalle lähettiin vuoden vuokra-ajan päättyessä postitse uusi lasku. Nykyisin laskuja ei enää postiteta, vaan paikan uusimisesta lähetetään muistutus sähköpostilla tai tekstiviestinä kuukautta ennen varauksen umpeutumista. Viesti sisältää linkin, jonka kautta varauksen pääsee heti uusimaan.

Asiasta muistutetaan vielä uudelleen viikkoa ennen ja kolme päivää ennen varauksen umpeutumista. Jos maksua ei maksa, venepaikka vapautuu muiden varattavaksi. Varauksen voi tehdä ja laskun maksaa myös palvelupiste Kastellissa sekä Hauhon ja Lammin palvelupisteissä.

Kaikki eivät ole reagoineet

– Meillä on kaikkiaan noin 1200 venepaikkaa ja noin viisi prosenttia varaajista on herännyt asiaan myöhässä. Jos nyt joku huomaa, että maksu on jäänyt maksamatta, kannattaa käydä Kastellissa hoitamassa asia kuntoon.

Rantosen mukaan jonkin verran on tapahtunut myös sitä, ettei vuokraaja ole käyttänyt saamaansa linkkiä, vaan on kaupungin nettisivujen kautta tehnyt uuden venepaikkavarauksen. Tällöin järjestelmä ei osaa yhdistää vanhaa paikkaa ja uutta varausta keskenään.

Venepaikat on varattu jo kahtena vuonna sähköisesti.

Uuden varaajan alta vanha vene pois

Veneitä on jouduttu poistamaan maksamattomilta paikoilta varsinkin keväisin, kun numeropaikka on varattu uudelle varaajalle, joka on omaa venettä viedessään havainnut, että paikalla on jo ennestään vene.

Mikäli vene on päätynyt kaupungin varikolle, sen saa takaisin maksamalla 60 euron lunastusmaksun sekä 105 euron kuljetusmaksun.

– Olemme säilyttäneet takavarikoituja veneitä vuoden verran. Viime keväänä myytiin huutokaupassa kolmisenkymmentä venettä, joista suurin osa oli aika huonokuntoisia.

Uusia paikkoja Kuuslahteen

Numeroituja venepaikkoja kaupungilla on runsaat 430 ja soutuveneiden maallevetoalueita kaikkiaan parisenkymmentä. Lisäksi tarjolla on isommillekin veneille sopivia venelaitureiden aisa- ja poijupaikkoja.

Uusia numeropaikkoja on tulossa Kuuslahteen Alajärven rannalle. Nämä 16 paikkaa tulevat varattaviksi kaupungin sähköiseen palveluun marraskuun aikana. HäSa

Lue myös kaupungin ohjeet venepaikkojen vuokraamisesta.