Kanta-Häme

Onko verenluovuttajista välipäivinä pulaa?

 

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu varmistaa aina ennen pitkiä pyhiä verivalmisteiden riittävyyden muistuttamalla luovutustarpeesta.

Palvelun nettisivuilla julkaistava veribarometri näytti maanantaina ja tiistaina siltä, että usean veriryhmän varastot vaativat pikaista täydennystä.

Onko tilanne huolestuttava, Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen?

– Tilanne on hallinnassa. Barometri ei kerro tämänhetkisistä varastoista, vaan tarpeesta seuraaville päiville. Punasoluvarastotilanne on oikein hyvä. Vain viisi päivää luovutuksesta säilyviä verihiutalevalmisteita tarvitaan sairaaloissa koko ajan.

– Tapaninpäivänä kävi kivasti ihmisiä, mutta ei odotettua määrää. Maanantaina luovuttajia oli runsaasti yli tavoitteen.

Lähteekö luovuttajille pyhien aikaan normaalia enemmän henkilökohtaisia kutsuja?

– Jonkin verran enemmän varsinkin O Rh -negatiivisille, koska tätä niin sanottua yleis- tai hätäverta pitää aina sairaaloissa olla. Sitä voi antaa potilaalle silloin, kun ei tiedetä hänen veriryhmäänsä.

– Tarvitsemme ympäri vuoden joka päivä 800–900 luovuttajaa. Veriryhmäkohtaisesti tilanteen mukaan aktivoimme luovuttajia erikseen.

– Koska arkipäiviä on nyt vähän, ne ovat kaikki tärkeitä. Ihmiset ovat tosi tervetulleita verenluovutukseen. Se on elintärkeä apu.

Saako Veripalvelu uusia luovuttajia tarpeeksi?

– Noin kymmenen prosenttia tulee joka vuosi uutta luovuttajakuntaa. Se on hyvä määrä, mutta tarkkana pitää olla, ettei uusien osuus pääse nuupahtamaan. Yläikäraja on 70 vuotta.

– Vuosia on ollut niin, että erittäin aktiivisia ovat varsinkin kaksikymppiset naiset. Myös 40–50-vuotiaat miehet ja naiset ovat innokkaita luovuttajia.

Miksi kaksikymppiset miehet eivät käy?

– Sanopa se. Tutkittua tietoa ei ole. Kaikkien ei tarvitsekaan olla aktiivisia, kunhan väkeä on riittävästi. Meillä käy vuosittain 140 000 luovuttajaa. (LM–HäSa)