Kanta-Häme

"Onneksi on Google-kääntäjä"

Hattulalaista Vorobjevin perhettä jännittää. Sveitsiläinen, 16-vuotias tyttö muuttaa perheen luo vuodeksi reilun kuukauden päästä, eikä kukaan perheessä puhu sanaakaan saksaa.

– Englanninkin kanssa on vähän niin ja näin, joten ensi vuodesta tulee varmasti hyvin mielenkiintoinen. Onneksi on sanakirjat ja netin kielenkäännösohjelmat, äiti Anu nauraa.

Arki voi olla elämys

Ajatus isäntäperheeksi ryhtymisestä oli muhinut perheen äidin mielessä jo jonkin aikaa.

Kun hakemus vaihto-oppilasjärjestölle oli lähetetty, Vorobjevit haastateltiin ja hyväksyttiin isäntäperheeksi parin viikon aikana.

Tämän jälkeen he saivat valita Suomeen haluavista vaihto-oppilaista itselleen mieluisimman vieraan. Esittelykirjeiden mukana olivat muun muassa yksityiskohtaiset terveystiedot sekä koulutodistukset, joiden avulla päätös tehtiin.

Sveitsiläinen Lena muuttaa Hattulaan elokuun alussa.

– Halusimme eurooppalaisen nuoren, sillä ajattelimme sopeutumisen suomalaiseen elämäntyyliin olevan helpompaa. Halusin myös tytön sillä ajattelin, että yhdessä teinipojassa on ihan tarpeeksi työtä, äiti virnistää.

Tarkkoja vaatimuksia isäntäperheille ei ole asetettu. Tavallinen perhe-elämä, vieraanvaraisuus ja ennakkoluulottomuus riittävät.

Järjestön puolesta vaihto-oppilailla riittää ohjelmaa pitkin vuotta, Vorobjevit puolestaan suunnittelevat käyvänsä Helsingissä sekä viettävänsä aikaa mökillään Hauholla.

Isäntäperhe kustantaa vaihto-oppilaan ruokailun sekä tarjoaa asumisen. Vastalahjaksi perhe saa sylintäydeltä kokemuksia sekä mahdollisuuden nähdä suomalaisuuden ulkopuolisen silmin.

– Me emme juuri matkusta, joten päätimme, että tuodaan maailma tänne meille. Olga menee elokuussa yläasteelle, joten englannin parantaminen ei ole hänellekään pahasta, äiti Vorobjev juttelee.

Lapseksi lasten joukkoon

Hattulalaisperheen tavoitteena on, että vaihto-oppilaasta tulisi perheeseen kolmas lapsi, joka jakaisi arjen muiden lasten tavoin, tekisi kotitöitä, osallistuisi yhteisiin harrastuksiin sekä käy tietenkin koulua.

Sveitsiläistyttö jakaa huoneen 12-vuotiaan Olgan kanssa. Nuoret ovat etukäteen viestitelleet jo Facebookin kautta.

Anu Vorobjev kertoo, että näillä näkymin tyttö on Hattulan ainoa vaihto-oppilas.

– Heti ensimmäisellä viikolla mennään tapaamaan opinto-ohjaajaa ja suunnitellaan opinnot. Parolassa vaihto-oppilaat menevät iästä riippumatta lukion toiselle luokalle, sillä rehtorin mielestä silloin on helpompi päästä mukaan jo valmiiseen ryhmään.

Erityisiä valmisteluita sveitsiläisen saapumista varten ei ole tehty. Perheen viisi koiraakin saavat toki myös jatkossa asua sisällä.

– Koirataloudessa kaaos on ihan normaali olotila! Mikäs meillä ollessa, mehän olemme kotonamme. Lena tulee kuitenkin vieraaseen maahan ja vieraaseen kotiin, joten on tärkeää, että hänellä olisi mahdollisimman kotoisa olo. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic