Kanta-Häme

Onnen temppelin ja Graniittilinnan perustukset ovat luultua huonommassa kunnossa

Graniittilinnan remonttia joudutaan tekemään kahtena kesänä.
Graniittilinnan remontin piti alkaa jo viime kesänä, mutta sen ajankohdasta ei ole vieläkään täyttä varmuutta. Kuva: Riku Hasari

Ensi kesäksi suunnitellut Aulangon puistometsän rakennusten remontit voivat vielä lykkääntyä niiden kalleuden takia.

Onnentemppelin urakan kilpailutus päättyi maanantaina. Graniittilinnan korjaussuunnittelu käynnistyy kevättalvella. Korjaussuunnitelman valmistumisen jälkeen kilpailutetaan rakenteen korjaus- ja restaurointityöt.

Metsähallituksen Sisä-Suomen alueen kenttäpäällikkö Arto Pummila sanoo, että rakennusten remonttien alkaminen on vielä epävarmaa. Arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden korjaaminen on aina yllätyksiä täynnä. Pelkästään korjausten suunnitteleminen on ollut hitaampaa ja kalliimpaa kuin kuviteltiin.

– Kaikkea ei voi tietää etukäteen, mutta varmaa on, että yleensä yllätyksiä tulee, Pummila toteaa.

Aulangon molemmissa kohteissa on puutteelliset perustukset, jotka vaikuttavat koko rakennuksen kuntoon ja kestävyyteen. Graniittilinnan perustusten kuntoa alettiin selvittää, kun holvin korjaukset alkoivat oireilla jo vuoden päästä korjaamisesta.

– Maaperäkartoituksessa saatiin selville, että linna on rakennettu maaperälle, joka on helposti routivaa silttimoreenia. Linna on mahdollisesti liikkunut koko olemassaolonsa. Tilanne pitää selvittää nopeasti, Pummila sanoo.

Onnentemppeli ja Graniittilinna on rakennettu englantilaistyyppisen kartanopuiston koristeiksi 1800-luvun lopussa. Molemmat rakennukset ovat ainutlaatuisia, eikä esimerkiksi Onnentemppeliä ole remontoitu koskaan. Temppelissä oli alun perin ikkunat, joissa oli hienot lasimaalaukset, mutta ne ovat hävinneet.

Pummila epäilee, että kumpaakaan rakennusta ei ole koskaan edes rakennettu kestämään. Tämä näkyy ennen kaikkea puutteellisissa perustuksissa.

– Graniittilinna on alun alkaenkin rakennettu raunioksi – ja se jos mikä tekee siitä rakenteena täysin uniikin. Jos linna ja temppeli olisi rakennettu käyttörakennuksiksi, olisi ne tehty paljon tarkemmin, Pummila huomauttaa.

Rakennusten alkuperäiset suunnitelmat ovat tuhoutuneet tulipalossa ja niiden rakenteita selvitetään nyt tehtävissä korjaussuunnitelmissa.

Onnentemppelin urakka on jaettu kahteen osaan. Ensin korjataan perustus- ja runkovauriot ja sitten paanukatto, joka oli tarkoitus uusia syksyllä..

Arto Pummilan mukaan Graniittilinnan korjaus joudutaan ilmeisesti jakamaan kahteen osaan niukan budjetin takia. Remonttiin varatut määrärahat riittävät ainoastaan perustusten kunnostamiseen.

– Miniteatteri on toivonut linnaan parannuksia, jotka olisi tietenkin järkevintä tehdä samassa yhteydessä muiden korjausten kanssa, Pummila sanoo..

Metsähallitus on tehnyt remontissa yhteistyötä Miniteatterin kanssa. Linna on ollut teatterin näyttämönä yli 50 vuotta.

– Korjaukset täytyy joka tapauksessa tehdä kesällä ennen pakkasia. Emme voi taata sitä, että linna olisi Miniteatterin käytössä, Pummila korostaa. HäSa

.

1800-luvun taidonnäytteitä

Eversti Hugo Standertskjöldin luomus.

Kaupunki osti Aulangon 1926.

Luonnonsuojelualue 1930. Valtiolle 1963.

Miniteatteri on esittänyt lastennäytelmiä Graniittilinnassa yli 50 vuotta.

Graniittilinna 1887.

1890-luvulla Onnentemppeli.

Ruusulinnan paviljonki kunnostettiin 2010-luvun alussa.

Näkötorni 1907 ja näköalatasanne 1934.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic