Kanta-Häme

Onni on oma galleria

Rengon Kaloisissa avataan pian uusi galleria, joka lienee yksi Kanta-Hämeen pienimmistä. Kuvanveiston opiskelija Riitta Kopra ja hänen puolisonsa Arsi Hartikainen rakensivat gallerian pihamaalleen vanhoista hirsistä, jotka saatiin ilmaiseksi Hauholta.

– Luonnollisesti emme odota suuria kävijämääriä näin harvaan asutulla alueella, he sanovat.

Ennemminkin tarkoituksena on tarjota vaihtoehtoinen esityspaikka taiteelle ja elävöittää kesäasukkaidenkin suosimaa hämäläistä kylänraittia.

– Ajatus taiteelle tarkoitetusta tilasta vähän syrjempänä ja ei niin tavanomaisessa paikassa tuntuu kiinnostavalta, Kopra sanoo.

Valo tulee katosta

Vain 14 neliön suuruinen galleria Kummitus on avoinna yleisölle Renkoviikolla 18.–20.7. sekä lauantaisin syyskuun alkuun saakka. Näyttelytilaa voi myös vuokrata nimellistä korvausta vastaan.

Aluksi ei ollut päätetty, että hirsikehikosta syntyisi nimenomaan galleria.

Taiteilijapariskunta purki hirret viime kesänä Hauholta. Hirret ovat ilmeisesti peräisin 1700-luvulta, ja rakennus on ollut kauan käyttämättömänä. Tiettävästi se oli jo kertaalleen siirretty toiseen paikkaan ”ensimmäisessä elämässään”.

Kun pariskunta ryhtyi tänä keväänä kokoamaan rakennusta pihamaalleen, ajatuksena oli ensin tehdä siitä taiteilijan työhuone.

– Kaipasin kuitenkin rauhallista ja tyhjää tilaa, jossa voisin katsella töitäni. Työhuoneella on aina liikaa sotkuja, Kopra kertoo.

Niinpä hirsistä tulikin kesägalleria. Kattomateriaaliksi valittiin valokate, joten tilan valaistusongelma oli sillä ratkaistu.

– Helteitä vastaan viritellään siihen vielä jonkinlainen säkkikangasverhoilu, hän suunnittelee.

Monta tekniikka

Ensimmäisessä näyttelyssä galleria Kummitus esittelee talon emännän, kuvataiteilija Riitta Kopran teoksia. Esillä on valokuvia, puupiirroksia, pronssivaluja ja maalauksia.

Kopra on Kuvataideakatemian viidennen vuosikurssin opiskelija. Hän opiskelee kuvanveiston osastolla, mutta tekee mielellään töitä monenlaisilla tekniikoilla.

Näyttelyn otsikkona on Unelmia ja outoja odotuksia.

– Nimi tulee siitä, kun pyrkii johonkin, josta ei vielä tiedä, mitä sen on, hän kertoo. (HäSa)

Galleria Kummitus, Vehmaistentie 1198, Rengon Kaloinen, Hämeenlinna.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic