fbpx
Kanta-Häme

Onnikoti Omenapuun asukkaan kohtelusta ei aloiteta esitutkintaa – Mahdollinen pahoinpitelyrikos on vanhentunut

Valvovat viranomaiset eivät ole ilmoittaneet Onnikoti Omenapuun tapauksesta poliisille.
Hämeen poliisi on tehnyt esiselvityksen siitä, onko Onnikoti Omenapuussa Hämeenlinnassa asuvan henkilön kohteluun liittyen syytä käynnistää esitutkinta. Kuva: Riku Hasari / HäSa, arkisto

Hämeen poliisi ei käynnistä esitutkintaa liittyen Onnikoti Omenapuun asukkaan kohteluun, koska mahdollinen rikos on vanhentunut.

– Emme voi aloittaa esitutkintaa, jos syyteoikeus on vanhentunut, sanoo rikosylikomisario Riku Vihtilä.

Onnikoti Omenapuun asukkaan sitominen voisi tulla arvioitavaksi pahoinpitelyrikoksena.  Syyteoikeus vanhenee viidessä vuodessa, koska pahoinpitelystä säädetty ankarin rangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Mahdollinen rikos on siis tältä osin vanhentunut, eikä asiassa tulla käynnistämään esitutkintaa.

Asianomistajaksi katsottavan henkilön edustajilta saadun selvityksen mukaan julkisuudessa esitetyt kuvat sidotusta ihmisestä ovat vähintään viisi vuotta vanhoja, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Asianomistajalla ei myöskään ole mitään vaatimuksia asian suhteen, eivätkä he halua käsitellä asiaa rikosprosessissa tai julkisuudessa.

Ei esiselvitystä liittyen valvontaan

Hämeen poliisi teki esiselvityksen siitä, onko Onnikoti Omenapuussa Hämeenlinnassa asuvan henkilön kohteluun liittyen syytä käynnistää esitutkinta. Esiselvitys on koskenut julkisuudessa esiin tuodun vaikeasti autistisen asukkaan kohtelua. Asian keskiössä on ollut julkisuudessa esitetty kuva, missä ihminen on sidottuna tuoliin.

Vihtilän mukaan poliisilla ei ole käynnissä muita esiselvityksiä liittyen Onnikoti Omenapuun tapaukseen.

Mikäli asiassa myöhemmin ilmenee jotakin oleellista uutta selvitystä, poliisi voi harkita esitutkinnan edellytysten olemassaoloa sen hetkisen tiedon valossa uudelleen.

Palveluntuottajien ohjaus ja valvonta kuuluu aluehallintovirastoille tai Valviralle, joilta ei ole toistaiseksi tullut poliisille ilmoitusta Onnikoti Omenapuuhun liittyen.

Poliisin mukaan Valviran ja aluehallintovirastojen tulee ilmoittaa asiasta poliisille, jos ne havaitsevat tarkastus- ja valvontatoiminnassaan palveluntuottajien toimintatavoissa tai käytetyissä välineissä sellaisia puutteita, jotka vaativat esitutkintakynnyksen arviointia.

Lue Hämeen Sanomien kaikki jutut aiheesta täältä.

Juttua päivitetty 19.11. kello 15.17 rikosylikomisarion kommentilla.

Menot