Kanta-Häme

Onnistunut kehityspolitiikka muutti Hyvinkään kaupungiksi

– Viimeistään nyt loppuu keskustelu siitä, onko Hyvinkää oikea kaupunki, heittää vt. kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

Hyvinkää sai tämän vuoden Kaupunkikeskustapalkinnon, jonka Elävät Kaupunkikeskustat -yhdistys jakaa vuosittain. Yhdistys luonnehtii Hyvinkään keskustaa ”lämpimäksi kivisydämeksi vihreyden keskellä”.

Kaupungintalon repiminen ja kauppakeskus Willan rakentaminen sen tilalle, Wanhan Villatehtaan remontointi uusiksi kaupungintalon tiloiksi ja keskustan liikenneratkaisut isoine parkkihalleineen edellytti usean vuosikymmenen verran vienyttä suunnittelua ja poliittista kädenvääntöä.

– Jo 1960-luvulta lähtien kaupungissa on onnistuttu pitämään kiinni ajatuksesta, ettei moottoritien varteen rakenneta isoja marketteja. Kauppa on haluttu tuoda kaupungin ytimeen. Ensin kaavailtiin asemanseudulle kauppakeskusta, mutta kun se ei onnistunut, alkoi Willan suunnittelu kaikkine palapelin osasineen, Jyrki Mattila kuvaa kehitystä.

Nyt kaavaillaan sillan alle koteja

Työ jatkuu edelleen ydinkeskustassa, jossa Hangonradan sillan alla sijaitsevan alueen kaavoitus parintuhannen asukkaan kaupunginosaksi on käynnistymässä. Myös suojellun rautatieaseman ympäristö on tarkoitus suunnitella liityntäpysäköinnin, asumisen ja toimistotilojen käyttöön.

Mattila muistuttaa kuitenkin, etteivät puitteet yksinomaan riitä, vaan Uudenmaan tutkitusti tyytyväisimmät asukkaat tarvitsevat myös toimintaa. Tyytyväisyys paljastui Kuntaraiting 2014 -selvityksessä, jossa kaupunki sijoittui 73 kunnan joukossa kuudennelle sijalle, kun Riihimäki oli sijalla 48 ja Hämeenlinna 51.

Italialais-ranskalaiset herkut torille

Pari vuotta toiminut Hyvinkään kaupunkiyhdistys kehittää nyt voimalla niin Willan torin kuin kauppatorin ympäristöön vilkasta toimintaa ja elämää. Toiminnanjohtaja Pekka Paakkala korostaa, ettei kauppakeskus yksin riitä kaupunkilaisille. Viihtymiseen tarvitaan vaihtelua ja elämyksiä.

– Ensi kesänä kauppatorin esiintymislavalla on joka lauantai elävää musiikkia. Willan torille saapuu toukokuussa äitienpäivän tienoilla italialais-ranskalainen herkkutori viiden päivän ajaksi, Paakkala paljastaa.

Keskusta ja messualue vakuuttavat

Keskustasta on rakennettu ihmisille viihtyisä tapaamispaikka, jossa kulttuuri ja kauppakeskus sijaitsevat rinnan. Palkintoraati kiittää erityisesti ainutlaatuista yhdistelmää aukioita ja viheralueita, joihin kauppakeskus, kirjasto, Jussintori ja Hyvinkääsali linkittyvät.

Toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen Elävät Kaupunkikeskukset -yhdistyksestä pitää erityisesti kaupungintalon sijoittamista entiseen villatehtaaseen lipunkantajatekona, josta muiden kaupunkien kannattaa ottaa mallia.

Tällä viikolla myös Viherympäristöliitto palkitsi Hyvinkään parhaasta kaupunkipuistosta. Asuntomessualueelle suunniteltu Lounatuulen puisto japanilaisine kivikkopuistoineen ja hulevesiuomineen toi vuoden 2014 palkinnon Hyvinkäälle. (HäSa)