Kanta-Häme

Onnistunut uravalinta

– Ura puolustusvoimien palveluksessa oli onnistunut vaihtoehto ja monen asian alku, sanoo reservin kapteeni Antero Rättö katsoessaan menneisiin vuosiin.

Valinnassa painoivat aikanaan sekä tyylipuhdas palvelusaika – sotilaspassissa Rätön kaikki arvosanat olivat kiitettäviä – että miehen ensimmäisen työpaikan esimiehen, majuri Eino Hurmerinnan kannustus.

Päällystöopiston Antero Rättö kävi Lappeenrannassa, jossa hän suoritti opintojen jalkaväkiosuuden, tykistöosuuden Niinisalossa. Jääkäripatteristossa hän toimi eläkkeelle jäämiseensä, vuoteen 1991.

– Jo hyvissä ajoin päätin jäädä lakisääteiselle eläkkeelle silloin, kun se on mahdollista, etten jumita jälkeeni tulevia sukupolvia.

Aktiivipalveluksen jälkeen perheen elämä on rakentunut paljon lasten ja lastenlasten mukaan. Rätön pariskunnalla omia lapsia on kaksi, Mika ja Antti.

– Olemme poikavoittoinen porukka, neljästä lastenlapsestakin poikia on kolme.

Harrastukset liittyvät maanpuolustukseen

Antero Rätön harrastuksista monet liittyvät maanpuolustukseen. Hän laskee viettäneensä palveluksessa ollessaan aikaa harjoituksissa tykistöleireillä Lapissa yhteensä kolmisen vuotta.

Vuosien varrella ovat elämään mukaan tulleet veteraanityö, Tykistömuseo eli nykyinen Museo Militaria ja Jääkäritykistön Kilta sekä sotainvalidit, johon on puolisonsa mukana innostunut myös Piia-vaimo.

Hämeenlinnan seudun Sotainvalidien puheenjohtajana Antero Rättö toimi vuodesta 2002 ja on nyt yhdistyksen kunniapuheenjohtaja, sen ensimmäinen.

Vuonna 1997 hän oli se henkilö, joka ideoi Hämeenlinnassa uusimuotoiset keräykset sotainvalidien hyväksi. Keräyksissä hankittujen varojen turvin osasto toimii pääosin edelleen, vaikka omat keräykset päättyivät jo vuonna 2008.

– Toiminnassa iso merkitys on aikaansaavilla ihmisillä, Antero ja puolisonsa Piia sanovat yhteen ääneen.

– Ilman veteraanien ponnistuksia emme eläisi siniristilipun alla. He ovat aikanaan suoriutuneet myös jälleenrakentamisesta ja isoista sotakorvauksista.

Museo Militarian merkitystä monipuolisine näyttelyosastoineen Rättö pitää merkittävänä.

– Ajat muuttuvat, Hämeenlinnalta riisutaan sen historiallisia sotilaskaupungin tunnusmerkkejä, mutta varuskuntakaupunkina se säilyy Panssariprikaatin kyljessä.

Tapakasvatusta muun työn ohella

Muutoksista palvelusajoissa, palvelusajan lyhennyksiä, Antero Rättö pitää heikennyksinä. Keskeyttämisten hän näkee johtuvan osalla terveydellisistä syistä, osaksi ne kertovat muutoksista koko yhteiskunnassa.

– Palveluksensa keskeyttäneet eivät suinkaan ole käyttökelvottomia, vaan täyttävät joka tapauksessa paikkansa tässä yhteiskunnassa.

Antero Rätön kohdalla ei voi ohittaa hänen MPK:n puitteissa monena vuonna järjestämiään, tapakasvatukseen liittyviä kursseja: ”Käyttäytymistä kalustetussa huoneessa, ” kuten hän itse leikkisästi sanoo.

– Kun on monessa mukana, takkiin tarttuu aina jotain ja sen voi tarvittaessa ottaa käyttöön, hän vinkkaa. (HäSa)