fbpx
Kanta-Häme

Eduskunnan ja hallituksen luokkakuvat muuttuivat neljässä vuodessa paljon, ja Sipilän toive pienestä hallituksesta jäi toteutumatta

Eduskunnan salissa istuu nyt yli kymmenen eri edustajaa kuin alussa. Pääministeri Sipilän kutistettu hallitus paisui ja kasvoja vaihtui.
Kuvaaja: Mauri Ratilainen
Kuvaaja: Mauri Ratilainen

Kun nykyinen eduskunta kokoontuu vielä kerran yhteen huhtikuussa kauden lopettajaisiin, istuu salissa aika erinäköinen joukko kuin neljä vuotta sitten.

Monenlaista muutosta on todistettu myös hallituksen riveissä. Sen luokkaluku on tyystin erilainen kuin neljä vuotta sitten.

 

Seuranta kertoo, että pestinsä kesken jättäneitä kansanedustajia on yli kymmenen. Luvussa ovat mukana myös europarlamenttiin siirtyneet.

Lapin puolustaja, varakansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) sai elämänsä tilaisuuden, kun Paavo Väyrynen valitsi odotetusti Euroopan parlamentin eikä eduskuntaa. Kärnä, joka on epävirallisesti Suomen ahkerin ja nopein somettaja, sai istua eduskunnassa viime kesään asti.

Väyrynen palasi tuolloin eduskunnan käytäville, joskaan ei keskustan riveihin. Ensin hän perusti Kansalaispuolueen, sittemmin riitojen jälkeen Seitsemän tähden liikkeen.

 

KansaedustajaPirkko Ruohonen-Lerner (ps.) karisti kotimaan tomut ja siirtyi EU-parlamenttiin heti alkuvaiheessa. Tilalle ponnahti Leena Meri (ps.), joka on nykyisin Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Edellisen hallituksen puolustusministeri Carl Haglund (r.) uusi valtakirjansa eduskuntaan, mutta pyysi nopeasti eroa. Syynä oli uusi työ kiinalaisessa bioenergiayhtiössä Kaidissa. Myöhemmin hän siirtyi Accentureen.

Hänen tilalleen nousi Veronica “Elisabethin tytär” Rehn-Kivi (r.).

 

Keskusta sai vuoden 2017 alussa oman miehensä eli Olli Rehnin Suomen Pankkiin. Hänen seuraajansa eduskunnassa olisi ollut Paula Lehtomäki (kesk.). Hän ei halunnut jättää pestiään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) valtiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa, joten onnenpyörä osui seuraavaksi Pekka Puskaan (kesk.). Puska piti eduskunnassa kovaa jöötä alkoholilain käsittelyn sekä sote-vääntöjen aikaan.

Lehtomäki aloitti maaliskuussa Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerinä.

 

Puolivälissä vaalikautta kansanedustaja Nasima Razmyar (sd.) valittiin Helsingin apulaispormestariksi. Seuraajaksi nousi Pilvi Torsti (sd.).

Kansanedustaja Hanna Mäntylä (sin.) ei ehtinyt kauan viipyä sinisten uudessa ryhmässä, sillä hän siirtyi kesällä 2017 Euroopan neuvoston sihteeristön palvelukseen. Hänen tilalleen nousi Matti Torvinen (sin.).

 

Kokoomuksen ryhmässä kasvot vaihtuivat Uudenmaan vaalipiiristä.

Entinen pääministeri Alexander Stubb aloitti työn Euroopan investointipankissa kesällä 2017. Seuraajaksi nousi Pia Kauma.

Kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) valittiin Nurmijärven kunnanjohtajaksi. Varalla ollut Mia Laiho saapui Arkadianmäelle. Kansanedustaja Sanna Lauslahti sai työn Lääketeollisuus ry:ssä. Eduskunnasta vuonna 2015 pudonnut Raija Vahasalo riensi takaisin.

 

Pitkän linjan sdp:läinenSusanna Huovinen siirtyi Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajaksi. Samalla avautui eduskunnan ovi Riitta Mäkiselle (sd.)

Keskustassa käytiin laaja kierros, kun EU-parlamentista lähti kaksi edustajaa. Väyrysen lisäksi Hannu Takkulan tilalle tarvittiin seuraaja. Takkula on nykyään Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen.

Kansanedustaja Elsi Kataisen edustajatoimi keskeytyikin reilu vuosi sitten, kun hän lähti Euroopan parlamenttiin. Kataisen tilalle tuli Eero Reijonen (kesk.).

Kansanedustaja Mirja Vehkaperä lähti Eurooppaan ja seuraavana vuorossa eduskuntaan oli Eija Nivala (kesk.). Hän ei kuitenkaan lähtenyt eduskuntaan, vaan valitsi Ylivieskan seurakunnan kirkkoherran tehtävät, joten kansanedustajuus lankesi seuraavalle eli Hanna-Leena Mattilalle.

 

Vaihtuvuutta on ollut myös hallituksessa.

Sosiaali- ja terveysministerinä aloitti Hanna Mäntylä, vuonna 2015 vielä perussuomalaisena. Hän jätti ministerin tehtävät henkilökohtaisten syiden takia. Tilalle nousi nykyisin siniseen tulevaisuuteen kuuluva Pirkko Mattila.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb joutui väistymään, kun Petteri Orpo valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi ja hän otti rahaministerin salkun.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) jätti tehtävät kesken kauden.

Eduskunnassa käytiin tuolloin keskustelua Toivakan osallisuudesta kansainväliseen verosuunnitteluun Toivakan perheyrityksen perustamassa holding-yhtiössä.

Kun Toivakka lähti, tilalle nousi Kai Mykkänen. Hän puolestaan siirtyi myöhemmin sisäministeriksi, kun uudeksi eduskunnan puhemieheksi valittiin Paula Risikko (kok.).

Risikon edeltäjä Maria Lohela (sin.) joutui väistymään, koska siniset eivät enää olleet suurin puolue perussuomalaisten jakaannuttua kahtia.

Elinkeinoministeri Rehnin tultua valituksia Suomen Pankkiin, kansanedustaja Mika Lintilä nousi ministerikaartiin.

 

Sipilä halusi pienen hallituksen, mutta toisin kävi. Työtaakka kävi armottomaksi parilla ministerillä. Kimmo Tiilikaisella oli supersalkku, kun hän hoiti sekä maa- että metsätalousministerin että ympäristöministerin tehtävät. Kansanedustaja Jari Leppä (kesk.) tuli apuun ottaen maa- ja metsätalousministerin salkun.

Jari Lindström (sin.) veti oikeus- ja työministeriötä. Uupumus iski. Oikeusministeriksi valittiin Antti Häkkänen kokoomuksesta.

Menot