Kanta-Häme

OP Etelä-Häme aloitti vuoden vahvasti

Viime vuodet kasvukäytävän keskipisteessä ovat olleet hiljaisia, mutta kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla piristymisen merkkejä on alkanut näkyä. OP Etelä-Hämeen yritysluottokanta ja asuntolainojen myöntäminen olivat molemmat hyvässä kasvussa. Asuntoluottokanta kasvoi vuoden aikana 4,1 prosenttia ja yritysluottokanta kasvoi 5,1 prosenttia.

OP Etelä-Häme syntyi kaksi vuotta sitten, kun Hämeenlinnan, Riihimäen, Hauhon ja Lopen osuuspankit yhdistyivät. Toimitusjohtaja Mika Helinin mukaan fuusio sujui kaiken kaikkiaan kivuttomasti. Tosin kulttuurieroja oli jo pelkästään pankkien kokoerojen vuoksi.

Hämeenlinnan seudun osuuspankki oli 120 työntekijää työllistävä konttori, kun taas esimerkiksi Hauholla oli alle 10 työntekijän toimipiste.

– Minusta meille on nyt syntynyt yhteinen kulttuuri, Helin sanoo.

Pienempien konttoreiden asiantuntijapalveluita on pystytty kehittämään fuusion myötä. Hämeenlinnan tai Riihimäen tiettyyn alaan erikoistuneet virkailijat voivat nyt tehdä konttoripäiviä pienemmissä toimipisteissä. Yhteensä pankilla on kahdeksan konttoria. Yhdistymisen jälkeen Hätilän ja Tuuloksen konttorit on lakkautettu.

Vaikka yritys- ja asuntolainat ovat kehittyneet myönteisesti alkuvuonna, Helinin mielestä Hämeenlinnan yrityselämässä on edelleen liian hiljaista.

– Täällä on aika vähän kasvuhakuisia yrityksiä verrattuna moneen muuhun maakuntakeskukseen. Hämeenlinnahan on historiallisesti virkamieskaupunki, Heli sanoo.

Helinin mukaan OP Etelä-Häme on pyrkinyt lähtemään rohkeasti mukaan uusiin hankkeisiin.

– Puolet Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun pk-yrityksistä on meidän asiakkaita, joten kyllä meidän asennoitumisella on iso vaikutus seudun yritysmaailmaan.

Helinin mielestä Hämeenlinnan hyvästä sijainnista puhutaan liikaakin.

– Etelä-Suomi on täynnä hyviä sijainteja. Katsotaan vaikka Keravaa, Nurmijärveä ja Järvenpäätä. Pitäisi pystyä perustelemaan paremmin, miksi tänne kannattaa muuttaa, Helin sanoo.

Helin mainitsee kulttuurikeskus Verkatehtaan yhtenä esimerkkinä, joka on muuttanut seudun ilmettä parempaan ja houkuttelevampaan suuntaan. OP Etelä-Häme on vahvasti mukana Asemanrannan asuinalueprojektissa.

Pankkiala on muutoksen edessä. Käynnissä on esimerkiksi maksupalveludirektiivi Payment service directive 2:n valmistelu. Direktiivin astuessa voimaan vuonna 2018 pankeilla on velvollisuus avata asiakastiedot asiakkaan valtuuttamille palvelun tuottajille.

– Sitä on vielä vaikea arvioida, millaisia vaikutuksia PSD 2-säännöksellä on, mutta meidän täytyy valmistautua siihen, että kohtaamme todella kovia kansainvälisiä kilpailijoita, Helin sanoo.

Helinin mukaan kansainvälisten kilpailijoiden ilmestymiseen valmistaudutaan OP Ryhmässä. OP Ryhmä vahvisti kesäkuussa tulevaisuusstrategiansa, jossa digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen sitoudutaan investoimaan kaksi miljardia euroa seuraavan viiden vuoden aikana.

Helin kertoo, että tarkoituksena on rakentaa täysin digitaaliset liiketoiminnot pankkiin, vahinkovakuutukseen ja varallisuudenhoitoon.

– Asiakkaan valta tulee kasvamaan, Helin ennakoi. HÄSA