Kanta-Häme

Opaskoiria koulutetaan yhä liian vähän

 

Perinteistä kansainvälistä opaskoirapäivää vietetään keskiviikkona 25. huhtikuuta.
Opaskoirayhdistys ry on valinnut vuoden teemaksi Yhdessä yhteinen tavoite, opaskoira. Se tarkoittaa hyvää ja läheistä yhteistyötä pentujen kasvattajien, pentukotien, opaskoirakoulujen, opaskoirien kouluttajien, peesarien ja opaskoirankäyttäjien välillä.
 
Suomessa on käytössä noin 190 opaskoiraa, mutta opaskoiria tarvittaisiin ehkä jopa 250. Opaskoiria kouluttaa maassamme kolme opaskoirakoulua. Vanhin koulu, Näkövammaisten Keskusliiton Opaskoirakoulu Vantaalta, on viime vuosina kouluttanut keskimäärin 26 opaskoiraa, kun tavoite on 30–36 opaskoiraa.
 
Viime vuonna aloittanut Opaskoirakoulu Viiksi Kuopiosta kouluttaa tänä vuonna 10 ja ensi vuonna noin 20 opaskoiraa, ja Koirakoulu NouHau Seinäjoelta 4–5 opaskoiraa.
 
Opaskoira on sokean tai vaikeasti heikkonäköisen henkilön apuväline, jonka avulla opaskoirankäyttäjä pystyy liikkumaan itsenäisesti tuntemattomissakin paikoissa.
Opaskoira näyttää pysähtymällä kadunreunat, suojatiet ja muut turvalliset tienylityspaikat ja myös sellaiset esteet, joita ei voi turvallisesti kiertää.
 
Peesareidenkin koulutus tärkeää
 
Yhdessä yhteinen tavoite, opaskoira -kampanja näkyy eri yhteyksissä koko vuoden muun muassa avoimin ovin opaskoirakouluihin ja opaskoiraesittelyin.
 
Kansainvälisenä opaskoirapäivänä Opaskoirayhdistys palkitsee Vuoden peesarin, joka valitaan tänä vuonna jo 18. kerran. 
 
Peesari on opaskoirankäyttäjän tärkeä apu. Hän on vapaaehtoinen, joka kulkee opaskoirakon perässä ”peesissä” ja antaa opaskoiran käyttäjälle ohjeita esimerkiksi koirakon tutustuessa uuteen reittiin. 
 
Opaskoirayhdistys järjestää peesareille kursseja ja koulutusta. Kesällä peesareita on ohjaamassa on kaikkien opaskoirakoulujen kouluttajia.
 
Yhdistyksellä 64. toimintavuosi
 
Opaskoirien koulutus aloitettiin Suomessa järjestelmällisesti vuonna 1940, mutta jo aikaisemmin opaskoiria oli koulutettu satunnaisesti.
 
Opaskoiria tarvittiin sodassa näkönsä menettäneille sotilaille. Sotasokeita opaskoirankäyttäjiä on ollut kaiken kaikkiaan noin 160. Nyt sotasokeita on jäljellä enää 15 ja vain kahdella on opaskoira.
Opaskoirayhdistys perustettiin vuonna 1948. Opaskoirien enemmistö on nykyään labradorinnoutajia, saksanpaimenkoiria on kasvamassa ja muunkin rotuisia koiria koulutetaan oppaiksi yhä enemmän.
 
Opaskoiran koulutus kestää koulusta riippuen noin 5–8 kuukautta. Opaskoiran maksavat sairaanhoitopiirit tai vakuutusyhtiö, jos näkö on mennyt esimerkiksi liikenneonnettomuuden seurauksena.
 
Opaskoirayhdistys ry:llä on menossa 64. toimintavuosi. Yhdistyksellä on 303 jäsentä ja 96 kannatusjäsentä. 
 
Lisätiedot yhdistyksen uusilta nettisivuilta www.opaskoirayhdistys.fi. Tapahtumista kerrotaan opaskoirakoulujen sivuilla: