Kanta-Häme

Open ideasta tuli somehitti - Konnarin koululaiset haastavat leuanvetoon

Kun Lammin Konnari koulun 4A-luokka kehitti idean leuanvetohaasteesta Suomen kouluille, ei kukaan luokassa olisi uskonut, kuinka suureksi ilmiöksi haaste nousee.

Vajaassa kolmessa viikossa luokan Facebookiin lataama video on kerännyt jo yli 20 000 katselukertaa ja mukaan on kertonut lähtevänsä noin 100 luokkaa ympäri Suomen.

– Ei nyt ehkä ihan tällaista odotettu, luokan opettaja Touko Helanen naurahtaa.

Idea haasteeseen tuli Helaselta, jolle leuanveto oli jo entuudestaan tuttua.

– Olen itse vetänyt leukoja aikoinaan paljon ja ahkerasti. Olen huomannut, että se on tosi yksinkertainen treenimuoto, joka on myös tosi tehokas. Se on helppo siirtää koulumaailmaan ja oppilaiden kuntoilumuodoksi, Helanen kertoo.

Helasen oma ennätys on 45 peräkkäistä leuanvetoa ja opettaja on jo aiemmin innostanut oppilaitaan harrastuksen pariin omalla esimerkillään. Hän on aamulla vetänyt jonkin määrän leukoja ja haastanut oppilaat rikkomaan lukeman päivän aikana.

– Nyt sitten yhtenä päivänä kysyin tältä luokalta, että pystyttekö vetämään yhtä paljon leukoja kuin minä. He eivät aivan pystyneet siihen, ja siitä heräsi sellainen kipinä, että mitä jos haastettaisiin koko Suomi leukoja vetämään, Helanen kertaa haastevideon alkusysäystä.

Haasteessa yhden luokan pitää siis vetää jokaisena koulupäivänä yhteensä 100 leukaa. Päivätavoite määräytyi Suomi 100 -juhlavuoden innoittamana. Haaste alkoi helmikuun puolivälissä ja jatkuu koko kevään ajan.

– Tässäkin koulussa moni luokka on jo lähtenyt mukaan ja leuanvetotankoja on hankittu. Siellä he vetävät päivän mittaan ihan milloin vain. Nytkin tuossa tunnin aikana on aina joku käynyt vetämässä leuan, jos toisenkin. Kehitystä tapahtuu, Helanen kertoo.

Oman koulun lisäksi monessa muussakin suomalaisessa koulussa on otettu haaste vastaan. Luokka on saanut sosiaalisessa mediassa viestejä ja yhteydenottoja ja videota on jaettu Facebookissa ja Instagramissa.

Koululaisten innostus leuanvetoon on Helasen mukaan aiheuttanut joillakin paikkakunnilla jopa pulaa leuanvetotangoista.

– Turun suunnalta kuului viestiä, että urheiluliikkeistä oli loppunut leuanvetotangot. Sama oli myös Hämeenlinnassa parissakin paikassa, Helanen naurahtaa.

Apuun on tullut esimerkiksi voimisteluvälineitä myyvä Suomen Voimistelutuote, joka käynnisti kampanjan, jossa he lahjoittavat sadalle ensimmäiselle haasteeseen osallistuvalle luokalle leuanvetotangot.

Helasen mukaan leuanveto on oivallinen kuntoiluliike monipuolisuutensa vuoksi.

– Siinä tulee treenattua samalla koko selän lihaksisto, käsivarret, hartiat ja vatsalihakset, siis koko yläkroppa. Toki siinä on omat riskinsä, jos sitä tekee yhdellä otteella pitkän aikaa. Me vaihtelemme otetta ja teemme erilaisia ristivetoja ja muuta.

Tärkeää haasteessa on, että jokainen pääsee tekemään, eikä kenellekään tule tunnetta, ettei saa vedettyä yhtään leukaa. Kaikki vedot lasketaan.

Alussa luokan pojat olivat selvästi innostuneempia haasteesta, mutta myös tytöt ovat lähteneet mukaan onnistuneiden suoritusten kannustamina.

– Tytöt huomasivat, että minähän pystynkin vetämään, vaikka alussa eivät oikein uskaltaneet tehdä ollenkaan. Nyt tytöt tekevät jo viittäkin toistoa kerralla.

– Pikkuhiljaa tehdään enemmän ja enemmän. Alussa tehdään avustetusti jakkaralta, kuminauhalla tai sitten jaloista tukemalla, Helanen kertoo.

Rankan liikuntasuorituksen jälkeen pitää huolehtia palautumisesta. Luokassa onkin puhuttu opettajan johdolla myös lihashuollosta.

– Olemme venytelleet ja tehneet palauttavia harjoituksia, Helanen sanoo. HÄSA

Päivän lehti

3.6.2020