Kanta-Häme

Operaatio Pajunkissa auttaa pääsiäisliikenteessä

Autoliiton vapaaehtoisen tiepalvelun tehostettu pääsiäispäivystys Operaatio Pajunkissa järjestetään jo 44. kertaa peräkkäin.

Autoliiton vapaaehtoiset tiepalvelumiehet ovat erityisvalmiudessa auttamaan tien päällä pulaan joutuneita kiirastorstaista 28.3. pääsiäismaanantai-iltaan 1.4.

– Yleiseen tiepalvelunumeroon tulleet soitot ohjataan ensisijaisesti vapaaehtoisille tiepalvelumiehille. Joskus jo palvelukeskus saa neuvoillaan asiakkaan matkan jatkumaan eikä apua tarvitse toimittaa paikalle. Jos apua kuitenkin tarvitaan eikä asiakkaan lähellä ole tiepalvelumiestä tai jo puhelimessa selviää, että auto pitää hinata, yhdistetään puhelu asiakkaan niin halutessa hinausyhteistyökumppanillemme. Ketään ei jätetä tien päälle palelemaan, vaan jokaiselle tarjotaan mahdollisuus avun saamiseen, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teijo Poutanen.

– Matkapuhelinten ansiosta ja polttoaineiden hintojen takia tiepalvelumiehet eivät nykyisin päivystä juurikaan kiertelemällä teitä ja katuja. Tietenkin, jos nähdään auto tien sivussa pelti pystyssä, niin pysähdytään tarkistamaan voidaanko olla avuksi.

väläri

Tänä vuonna pääsiäinen on niin aikaisin ja talvi on jatkunut pitkään, että kukaan tuskin on edes harkinnut vielä kesärenkaiden vaihtoa. Talvirenkaillakin kannattaa varautua yllätyksiin.

– Päivällä paistava aurinko sulattaa lunta, ja vesi valuu monin paikoin tielle. Illan ja yön pakkaset kuitenkin jäädyttävät lätäköt. Petolliseen liukkauteen on syytä varautua. Erityisen pahoja paikkoja ovat mutkat ja risteykset, Poutanen toteaa.

Toiseksi teemaksi pääsiäisen liikenteeseen kannattaa ottaa näkemisestä ja näkymisestä huolehtiminen. Jos ennusteet pitävät paikkansa, pääsiäistä saadaan viettää monin paikoin auringonpaisteessa. Se tuo omat haasteensa liikenteeseen.

– Kuljettajalla pitää olla hyvät aurinkolasit, sillä matalalla paistava aurinko häikäisee ikävästi ja ottaa vielä lisäheijastusta lumihangista. Tuulilasi on myös syytä puhdistaa ennen makaa huolellisesti sisäpuolelta, koska likainen lasi ja vasta-aurinko ovat todella vaarallinen yhdistelmä, Poutanen neuvoo.

– Kannattaa myös varmistaa, että pesunestesäiliössä on riittävästi tavaraa, jotta ikkunat ja ajovalot pysyvät kirkkaina myös ulkopuolelta.

väläri

Autoliiton Operaatio Pajunkissan päivystysnumero on 0200 8080 (1,95 €/min + pvm).

Palvelukeskus on avoinna ympäri vuorokauden ja sieltä autoilija yhdistetään halutessaan tiepalvelumiehelle tai hinausyrittäjälle. Palveluiden hinnasta asiakas sopii suoraan palveluntarjoajan kanssa.

Autoliiton perustason jäsenille on oma maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksullisia. Autoliiton AL-turva -jäsenille on maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksuttomia. (HäSa)