fbpx
Kanta-Häme

Operaattorit estävät huijausnumeroihin soittamisen

Useat suomalaiset teleoperaattorit ovat estäneet liittymistään soitot kansainvälisten puhelinhuijareiden käyttämiin numeroihin.

Huijareiden numeroista on soitettu suomalaisten matkapuhelinnumeroihin ja katkaistu puhelu ennen kuin siihen on ehditty vastata. Kun suomalainen on soittanut takaisin numeroon, on puhelinlaskulle ilmestynyt erittäin kallis ulkomaanpuhelu.

Ensimmäisenä estonsa saivat päälle Elisa ja Sonera.

Tällä viikolla myös AinaCom ja muut virtuaalioperaattorit saivat estot toimimaan.

Kymmenien eurojen lasku

Huijarien numeroihin soittaminen on voinut tulla maksamaan liittymien omistajille jopa kymmeniä euroja.

Takaisin huijarin numeroon soittaneelle on tapauksesta riippuen kuulunut luurista pelkkää hiljaisuutta tai vaihtoehtoisesti englannin kielinen nauhoite. Ulkomaan suuntanumerosta tulleen puhelun lähtöhinta voi olla jo valmiiksi korkea ja jokainen linjalla vietetty sekunti on vain kasvattanut laskua.

Aamulehti kertoo, että huijauspuhelut ovat tulleet lähinnä +88213 -alkuisesta numerosta.

+882 on kansainvälinen suuntanumero, joka on käytössä useilla kaupallisilla palveluilla lukuisissa eri maissa. +88213 -alkuiset puhelinnumerot kuuluvat satelliittipuheluita maailmanlaajuisesti välittävälle yhtiölle.

Älä soita takaisin

Palvelunumeron omistaja voi itse määritellä soitosta perittävän hinnan, eikä alalla ole mitään sääntelyä. Hintojen selvittäminen etukäteen on käytännössä mahdotonta.

Varmin välttää joutumasta huijauksen uhriksi on olla vastaamatta tai soittamatta takaisin outoon ulkomaalaiseen numeroon.

Epäilyttävistä soitoista voi ilmoittaa omalle teleoperaattorille. Operaattorit eivät kuitenkaan yleensä korvaa tällaisista huijauksista syntyneistä laskuja, sillä asiakas on vapaaehotisesti soittanut kalliiseen numeroon. (HäSa)

 

 

 

Hämeen Sanomat ja AinaCom ovat osa Aina Group -konsernia.

Menot