Kanta-Häme

Opettajan virka vaihtui lannanluontiin – Marianne Skog kokeilee pitkäaikaista haavettaan elävässä elämässä

Marianne Skog haaveili pitkään luontoyrittäjyydestä. Asiat loksahtivat kohdalleen yllättäen, ja opettajan virka vaihtui lannan luontiin.
Marianne Skog kertoo, että miniaasit syövät oljen ja heinän sekoitusta. Tamma Lady (edessä) ja ruuna Samba eivät suotta kursaile.

Aiemmin Marianne Skogin aamut alkoivat samalla tavalla, kuin suurimmalla osalla työssäkäyvistä ihmisistä: ensin aamupala, sitten töihin kodin ulkopuolelle.

Luokanopettajana ja elämänkatsomustiedon aineenopettajana Riihimäellä työskennellyt Skog totuttelee nyt uudenlaisiin aamuihin Ylitalon tilalla Hattulassa.

Hän on vuokrannut terapiaeläimistään tunnetun tilan sen aiemmilta yrittäjiltä, Pirkko Kivikarilta ja Tuomo Ylitalolta. Hän myös asuu tilalla.

– Voi sanoa, että opettajan virka vaihtui lannan luontiin. Aamulla menen ensimmäisenä talliin siivoamaan ja ruokkimaan eläimet. Aasit tervehtivät kiljumalla aina, kun ruokaa on tulossa, Skog kuvailee.

 

 

Vaikka kaikki on vielä hieman uutta ja outoa, Skog kertoo, että hän on pitkään haaveillut luonto- ja hyvinvointiyrittäjyydestä.

– Kymmenkunta vuotta sitten aloin miettiä elämäntapamuutosta.

Hän valmistui hiljattain kaksivuotisesta luonto- ja ympäristöneuvojan koulutuksesta koulutuskeskus Hyriasta. Skog kertoo etsineensä pitkään sopivaa paikkaa, jossa voisi katsoa, kantaako vuosikausien haave elävässä elämässä.

– Kävin katsomassakin erilaisia paikkoja ja mietin ostamista. Sitten kuulin tuttavani kautta, että tällaista paikkaa tarjottiin vuokralle. Juttelin Pirkko Kivikarin kanssa ja tajusin, että kyseessä on maankuulu Ylitalon alpakkatila, Marianne Skog kertoo.

Hän sanoo, että tilan vuokraaminen on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka asiat loksahtavat kohdalleen, kun alkaa toimia niiden eteen.

– Minun ei tarvinnut ottaa isoa lainaa ostaakseni tätä. Toki tähän on liittynyt valtava paperisota ja paljon alkuvaiheen kuluja. En ole toiminut koskaan yrittäjänä, ja sekin pelotti.

Silti Skog sanoo, että kun tilaisuus tuli eteen kultatarjottimella, siihen oli tartuttava.

 

Ylitalo on ollut tunnettu alpakoistaan, mutta Marianne Skogilla ei ole niitä nyt hoivissaan.

Sen sijaan tilalle palasi kaksi siellä aiemminkin ollutta miniaasia, ja niiden lisäksi pihapiirissä käyskentelee kolme laamaa, kaksi kania ja Skogin koirat.

Pirkko Kivikarin Ukko-hevonen palaa myös tilalle ja Skog haaveilee esimerkiksi lampaiden ja kanojen hankkimisesta.

Skog on jo rakennuttanut pihapiirin tuntumaan kodan ja myös vanha ”kutulato” otetaan käyttöön.

– Kutuladon nimi tulee siitä, että alpakat vietiin sinne ”seurustelemaan”. Tarkoitus on kunnostaa siitä tila, jota voi myös hyödyntää erilaisissa tilaisuuksissa.

Skog suunnittelee tarjoavansa tilalla aamiaismajoitusta, mutta pääpaino on yrityksille järjestettävissä työhyvinvointiin liittyvissä koulutuksissa.

Myös päiväkotilapset, koululaiset, vanhukset ja erityisryhmät ovat tervetulleita tilalle. Lisäksi eläimet voivat vierailla esimerkiksi päiväkodeissa tai hoivakodeissa.

 

Marianne Skog on myös Metsämieli-ohjaaja ja aikoo järjestää hyvinvointiretkiä metsään.

– Metsän ja luonnon hyvää tekevä vaikutus on tutkittu asia. Ja näenhän sen itsessänikin. Vaikka työ tilalla on fyysisesti raskasta ja uusi tilanne jännittää, voin täällä todella hyvin.

Ylitalon tilalla aiemmin toiminut moniammatillinen Voimaa laumasta -tiimi on myös yhä mukana kuvioissa. HÄSA

 

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Hämeen Sanomissa 13.10.2018

Menot