Kanta-Häme

Opettajat kuoriutuvat tanssitaiteilijoiksi

Mitä yhteistä on baletin, nykytanssin, flamencon, lattaritanssien, kansantanssien ja afrikkalaisten tanssien opettajilla?

Kaikkein ilmeisimmän vastauksen lisäksi myös se, että heitä nähdään harvoin parrasvaloissa.

– Olemme tunteneet toisemme iän kaiken, mutta olemme lähinnä istuneet yhdistyksen kokouksissa. On ihanaa, kun pääsee tutustumaan toisiin tanssin kautta, sanoo Hanna Häyrynen.

Viisi Hämeenlinnan seudun tanssin ammattilaiset ry:n jäsentä harjoittelee esitystä, joka tulee ensi-iltaan ensi viikolla. Tuotannon on mahdollistanut Taiteen edistämiskeskuksen apuraha.

Koreografian ryhmä pyysi helsinkiläiseltä Hanna Brotherukselta, jonka teoksia on esitetty mm. Suomen Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Brotherus on erikoistunut tekemään koreografioita erilaisille ja eri-ikäisille ryhmille.

Hämeenlinnalaisviisikkoon kuuluu Häyrysen lisäksi Anna Haaranen, Kati Mäkelä, Marjuska Santala ja Heidi Wasko. Brotherus ei kävellyt ensimmäisiin treeneihin valmiiden askelkuvioiden kanssa vaan lähetti tanssiopeille esitehtäviä.

– Ne olivat tosi henkilökohtaisia, kertoo Wasko.

Santala opettaa kansantanssien lisäksi laulua.

– Oma ajatus oli ensin, että tehdään perinteinen tanssijuttu, joten riisuin itsestäni pois laulunopettajan. Sitten Hanna muistutti, että olin unohtanut pääjuttuni, ääneni!

Koska ryhmän kaikilla jäsenillä on omat erikoisalueensa, se näkyy myös lopputuloksessa. Teema käyntikortti oli aluksi pelkkä heitto, mutta siitä päätettiin pitää kiinni, koska se kertoo paljon tästä ajasta.

– Sun pitäisi pystyä antamaan kuva itsestäsi parissa minuutissa, summaa Santala.

Soolo- ja ryhmätanssien lisäksi Käyntikortti koostuu puheesta, laulusta ja musiikkista. Rytmiä antavat myös kastanjetit, kenkienkopina ja body-perkussio.

Teos on ollut koreografin ja tanssijoiden yhteinen prosessi.

– Hanna oli antamassa eväitä, mutta jätti päävastuun meille, sanoo Wasko.

Kokonaiskestoltaan noin 20 minuuttinen Käyntikortti on rakennettu siten, että teos on helposti siirrettävissä erilaisiin esitystiloihin. Osia siitä nähdään torilla 13. joulukuuta, yhdistyksen perinteisessä Tanssivassa joulukalenterissa.

Ensi-illan ohjelmaan suunnitellaan Sibelius-opiston opiskelijoiden esitysten lisäksi myös yhteistä juttuhetkeä yleisön kanssa.

– Teoksessa ei ilmaista selkeitä tunteita, kuten iloa tai vihaa, vaan sen voi nähdä monesta näkökulmasta. Olisi kiva kuulla, miten ihmiset sen kokevat, sanoo Häyrynen. HÄSA

ENSI-ILTAKäyntikortti torstaina 1.12. kello 19 Hämeenlinnan Teatterin Verstas-näyttämöllä.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic