Kanta-Häme

Opettajat tenttasivat hämäläisehdokkaita

Homekoulujen korjaamiseen ei ole ohjattu riittävästi rahaa. Ainoa mielipide, jonka taakse OAJ:n ja Akavan opettajakunnan torstaina tenttaamat 16 hämäläistä kansanedustajaehdokasta asettuivat Riihimäellä yksituumaisesti.

Jo pienten lukioiden itsenäisyyden säilyttäminen jakoi joukon kahteen yhtä suureen leiriin. Jopa maksimikoon asettamista peruskoulujen ryhmäkoolle vastusti kolmannes, Iisakki Kiemunki (sd.) kärkipäässä.

Lukio ja ammattioppilaitos yhteen?

Opettajat peräsivät ehdokkaiden kantaa myös ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhdistämisajatukseen.

Minna Lintonen (sd.) yhdistäisi opetuksen ensimmäisellä luokalla, mutta eriyttäisi ryhmät sen jälkeen. Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja Teija Arvidsson (kd.) kannattavat erillään pitoa, Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Iisakki Kiemunki (sd.) yhdistäisivät hallinnot, Sari Jokinen (vihr.) korostaa mahdollisuutta jatkaa korkeakouluun ja Auli Laine (vihr.) tarjoaisi yksilöllisiä vaihtoehtoja hyvin joustavasti.

Perussuomalaisten joukko muuttaisi ulkomaalaisten korkeakouluopinnot Suomessa maksullisiksi, kun taas muut kannattavat ilmaista opinto-oikeutta.

Mikä kolmiportainen tuki?

Kannanotot ja mielipiteet kävivät vaikeammiksi, kun ehdokkaat joutuivat pohtimaan varhaiskasvatuksen kokopäiväkoulun tarvetta, työttömien opettajien uudelleenkoulutusta ja kolmiportaisen tuen takaamista kouluissa.

Vihreiden Kari Tiilikkala Jokioisilta uskaltautui kysymään kaikkien ehdokkaiden puolesta opettajilta, mitä kolmiportainen tuki tarkoittaa. Kysymys vei ehdokkaat sen verran oudolle maaperälle.

Vain kaksi kansanedustajaa paikalla

Istuvista kansanedustajista paikkaansa puolustivat vain riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja forssalainen Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Ministerin lisäksi kokoomusta edusti vain Riihimäen Titta Andersson-Bohren.

Keskustalaisia, piraatti-, muutos- ja itsenäisyyspuoluelaisia paikalla ei ollut lainkaan, kuten ei myöskään kommunisteja.

Perussuomalaisia edustivat Eeva-Maria Tuominen, Heidi Selenius, Kari Ilkkala, kristillisiä Teija Arvidsson ja Mirja Pöhö, vasemmistoliittoa Janne Nieminen, vihreitä Auli Laine, Kari Tiilikkala, Kirsi Ojansuu ja Sari Jokinen. Demareista paikalla olivat Minna Lintonen, Kaisa Lepola ja Iisakki Kiemunki. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic